Brittiparlamentti ei löytänyt ratkaisua toisellakaan äänestyskierroksella brexit-ongelmiin, vaan äänesti nurin neljä vaihtoehtoa. Hallituksen on nyt päätettävä, tarkistaako se erosopimuspakettia ja tuo sen tällä viikolla vielä kerran äänestykseen.

Parlamentin alahuone äänesti hallituksen vastustuksesta huolimatta toisen kerran kansanedustajien ehdotuksista, eikä tälläkään kertaa mikään ehdotuksista saanut enemmistön tukea. Vain kolmen äänen erolla, äänin 273-276 kaatui konservatiivien kansanedustajan Kenneth Clarken ehdotus maan pysymistä brexitin jälkeen tulliliitossa EU:n kanssa.

Toinen pehmeää brexitiä ajanut, Yhteismarkkinat 2.0 -niminen ehdotus äänestettiin nurin äänin 261-282. Vaihtoehdon mukaan Britannia pysyisi EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa brexitin jälkeen.

Parlamentin enemmistö torjui toisen kansanäänestyksen niukalla enemmistöllä 280-291. Brexitin perumista sopimuksettoman brexitin estämiseksi ajanut ehdotus hylättiin tuloksella 191-292.

Äänestyksen jälkeen brexit-ministeri Stephen Barclay vetosi parlamenttiin hallituksen sopimuksen puolesta.

”Lain mukaan tilanne on se, että Britannia lähtee EU:sta vain 11 päivän päästä. Pidennyksen turvaamiseksi hallituksen on tuotava EU:lle uskottava ehdotus siitä, mitä teemme ylimääräisellä ajalla. Alahuone on jatkuvasti torjunut lähdön ilman sopimusta samoin kuin ettei lähdetä lainkaan. Ainoa vaihtoehto on löytää ratkaisu, joka mahdollistaa lähdön sopimuksen kanssa”, Barclay sanoi.

Pääministeri Theresa May on kutsunut tiistaiksi koolle monituntisen hallituksen kokouksen pohtimaan tilannetta. Hallituksen on päätettävä, tuodaanko erosopimuspaketti tällä viikolla vielä uuteen äänestykseen.

Perjantaina parlamentti hylkäsi EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen kolmannen kerran. Mukana ei ollut poliittinen julistus tulevista suhteista, joka oli paketissa kahdella aiemmalla kerralla. Pehmeää brexitiä koskevat ehdotukset eivät koskeneet erosopimusta vaan julistusta.

Edustajat pystyivät antamaan ”kyllä” tai ”ei” -äänen neljälle vaihtoehdolle suljetussa lippuäänestyksessä. Viime keskiviikkona parlamentin äänestäessä ensi kertaa omista ehdotuksista kahdeksan vaihtoehtoa torjuttiin.

Mayn kabinetti ja hallitusta aiemmin tukenut Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP äänestivät tyhjää. Konservatiivikansanedustajien vähemmistöltä tuli tukea eri ehdotuksille. Opposition työväenpuolue kannatti molempia pehmeän brexitin ehdotuksia ja kansanäänestystä.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn totesi äänestyksen jälkeen, että hallitus on voinut tuoda oman sopimusluonnoksensa äänestykseen kolmesti.

”Yhden ehdotuksen tappiomarginaali oli todella pieni ja pääministerin vaihtoehto on hylätty suurella enemmistöllä kolmesti. Jos pääministerille on oikein antaa kolme tilaisuutta, niin ehdotan, että parlamentilla on tilaisuus harkita uudelleen tämänpäiväisiä ehdotuksia keskiviikkona”, Corbyn vaati.

Britannian on selvitettävä brexit-valintansa EU-maiden johtajille hätäkokouksessa 10. huhtikuuta, kaksi päivää ennen nykyistä takarajaa. Britannian on pyydettävä lisäaikaa, ellei maa halua lähteä ilman sopimusta. Brittiparlamentti on äänestänyt sopimuksetonta brexitiä vastaan.

Pitkä lisäaika merkitsisi sitä, että Britannian pitää osallistua toukokuussa Euroopan parlamentin vaaleihin.

LUE MYÖS: ”Sopimukseton brexit tarkoittaisi välittömiä kolhuja Suomelle”