Oppositiopuolueiden 21 helsinkiläistä kaupunginvaltuutettua on lähettänyt tietopyynnön sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr) ja Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansalle (vihr) liittyen Syyrian al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin naisiin ja lapsiin, kertoo valtuutettu ja kansanedustaja Terhi Koulumies (kok).

Ilta-Sanomat ja Yle Uutiset kertoivat eilen tiistaina, että Helsingin lastensuojelun työntekijät varautuvat jo suomalaisten paluuseen al-Holin leiriltä. Yle kertoi tänään keskiviikkona, että ulkoministeriöllä on ”Operaatio Korpi” -niminen suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten tuomiseksi leiriltä Suomeen.

”Ottaen huomioon, että Helsingillä on erityisvelvoite lastensuojelulain 17 pykälän mukaan vastaanottaa sellaisia lapsia, joiden kummallakaan vanhemmalla ei ole kotikuntaa Suomessa, kalifaatista palaavat henkilöt ollaan ilmeisesti sijoittamassa pääasiassa Helsinkiin”, oppositiopuolueiden helsinkiläisvaltuutetut sanovat tiedotteessaan.

He ovat huolissaan siitä, minkä ikäisiä lapsia Suomeen olisi tulossa. Kotiutettavien henkilötiedot, mukaan lukien heidän ikänsä, ovat salassa pidettävää tietoa ja ne annetaan ainoastaan sosiaalivirastolle, oppositiovaltuutetut sanovat.

LUE MYÖS:

”Tietoa tulijoiden henkilöllisyydestä ei anneta myöskään kasvatuksen ja koulutuksen virastolle. Niinpä esimerkiksi koulujen henkilökunta tai oppilaat eivät saa tietoa siitä, sijoitetaanko kouluun kalifaatissa mahdollisesti sotatoimiin osallistuneita nuoria”, he huomauttavat.

”Suojelupoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että al-Holin leiriltä palaavat ihmiset lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa. Tämän lisäksi mahdollinen sotatoimiin osallistuneiden lapsisotilaiden läsnäolo aiheuttaa turvattomuutta kouluissa. Radikalisoituneiden henkilöiden palauttaminen Suomeen on riskialtista ja operaation salaaminen kansalaisilta aiheuttaa huolestuneisuutta”, poliitikot jatkavat.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, sinisten ja liike nytin helsinkiläisvaltuutetut kysyvät Ohisalolta ja Vesikansalta, miten Helsingin kaupunki on varautunut ”kalifaatista kotiutettavien kansalaisten tuloon”.

”Onko sote-toimiala varautunut vastaanottamaan al-Holin leiriltä sekä aikuisia että alaikäisiä henkilöitä? Millaisia täsmällisempiä toimia varautuminen sisältää? Miten sisäministeriö ja Helsingin kaupunki pystyvät varmistamaan sen, että kalifaatista palaavista henkilöistä ei aiheudu turvallisuusuhkaa muille helsinkiläisille? Mihin toimiin sisäministeriö ryhtyy sen varmistamiseksi, etteivät kalifaatista palaavat ala värvätä tuttaviaan jihadisteiksi?” valtuutetut kysyvät.

Valtuutettujen joukkoon kuuluu myös kansanedustajia, jotka ovat myös valtuutettuja. Heitä ovat Koulumiehen ohella muun muassa Jussi Halla-aho (ps), Wille Rydman (kok) ja Mari Rantanen (ps).

Oppositio on tehnyt al-Holin tilanteesta välikysymyksen hallitukselle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on toivonut hallitukselta poliittista päätöstä al-Holin suomalaisista. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tänään tiedotustilaisuudessaan, että konkreettista operaatiota ei ole ja että kaikki julkisuudessa ollut tieto koskee teknistä varautumista.

Haaviston mukaan hallitus ottaa poliittiseen linjaukseen kantaa välikysymyskeskustelun yhteydessä.