Suomen kirjailijaliiton uusi puheenjohtaja Tuula-Liina Varis pitää Helsingin Sanomien nostamaa keskustelua kirjailija Kata Kärkkäisen jäsenyydestä kuvaavana Suomen kulttuuripoliittiselle ilmapiirille.

Kirjan tulevaisuutta ei sinänsä uhkaa mikään, mutta aatteellis-ammatillisen järjestön puheenjohtajana aloittava Varis toivoo, että kirjojen tekeminen elättäisi ainakin ne vajaat 600, jotka ovat Kirjailijaliiton jäseniä.

Viime viikolla Suomen kirjailijaliitto hyväksyi jäsenekseen myös Kata Kärkkäisen, jonka jäsenyyden pitkittymistä seurattiin niin kuin muitakin julkkisaiheita. Kolme romaania julkaisseen Kärkkäisen jäsenyystavoitteista syntyi keskustelu viime helmikuussa. Helsingin Sanomissa jatkui Me Naiset –lehdessä jo keväällä 2007 aloitettu tunteikas kampanjointi siitä, että Kärkkäinen valittaisiin Kirjailijaliiton jäseneksi.

Uuden Suomen kirjailijavieraaksi tulevan Variksen mielestä kaikki kustannettu ei ole kirjallisuutta eikä kaikkea julkaista kirjallisten ansioiden perusteella.

– En puolusta kustantajia, jotka riistävät kirjailijaa sopimuksilla, joiden seurauksena kirjailija käytännössä itse kustantaa kirjansa. Näitä Suomessa on. Kustantajan tehtävä on kustantaa, kirjailijan kirjoittaa ja saada siitä asiallinen palkkio. Jotain tietysti kertoo maan henkisestä ilmapiiristä ja median kulttuuripolitiikasta, että Hesari nostaa erityiseksi taistelutehtäväkseen Kata Kärkkäisen hyväksymisen Kirjailijaliittoon. Jokainen voi siitä tehdä omat johtopäätöksensä, Varis sanoo.

Kysy maanantaina 15. joulukuuta Tuula-Liina Varikselta kello 16–17 kirjoista, kirjoittamisesta ja kirjailijaliiton asemasta sekä tehtävästä.

Voit kirjoittaa kysymyksesi ennakkoon alla olevalle lomakkeelle.

Lue Tuula-Liina Variksen haastattelu kokonaisuudessaan täällä . Salla Seuri arvioi Tuula-Liina Variksen Irman täällä .