Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen vahvistaa Uudelle Suomelle määränneensä kaksi uutta esitutkintaa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) seksuaalivähemmistöjä koskevista lausunnoista. Kyse on Räsäsen kommenteista Ruben Stillerin radio-ohjelmassa sekä Yökylässä Maria Veitola -tv-ohjelmassa.

Toiviainen vahvistaa myös sen, että yhteensä Räsäsen homoseksuaaleja koskevista kommenteista hän on määrännyt käynnistettäväksi kolme esitutkintaa. Jo syksyllä 2019 Toiviainen määräsi esitutkinnan toimitettavaksi Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamasta pamfletista.

LUE MYÖS:

Tutkintanimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Poliisi katsoi kaikissa kolmessa tapauksessa, että syytä esitutkinnan toimittamiseen ei ole.

Onko teidän oma näkemyksenne se, että kun tapaukset keskenään ovat samankaltaisia ja kun linja pamflettitapauksessa oli esitutkinnan aloittaminen, niin logiikkanne on, että myös nämä muut tapaukset tutkitaan?

”Kyllä”, Toiviainen sanoo.

”Itse olen toivonut, että nämä [kolme tapausta] tutkitaan yhdessä. Tapauksia yhdistää sama epäilty ja kyse on samantyyppisistä lausumista”, Toiviainen kertoo.

Hänen mukaansa on poliisin päätettävissä, tutkitaanko tapaukset yhdessä vai erikseen.

Kolmen esitutkintatapauksen lisäksi Räsäsen Pride-kulkueeseen liittyvästä tviitistä tehtiin jo esitutkinta ja tviittitapaus on siirtynyt syyteharkintaan.

Päivi Räsänen itse on tiedottanut valtakunnansyyttäjän määräämistä esitutkinnoista keskiviikkona ja torstaina.

”Tilanne on mielestäni käsittämätön ja täysin absurdi. Näillä tutkintapyynnöillä sekä niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla pyritään rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta, luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä”, Räsänen sanoo tiedotteessaan.

Kirkosta on myös kommentoitu Räsäsen tapauksia. Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo pitää esitutkintoja huolestuttavina.

”Päivi hyvä, mielestäni olet homopuheissasi väärässä ja kovasydäminen. Sorrettuja kristityn pitää nostaa, ei nitistää, vapahtaa, ei häpäistä. Sananvapauttasi puolustan täysin ja pidän rikosprosesseja huolestuttavina”, Laajasalo tviittaa.

Laajasalo kommentoi Räsäsen pamflettitutkintaa Uudelle Suomelle syksyllä 2019 samansuuntaisesti. Hän sanoutui irti Räsäsen kannoista.

”Vapaus on nimenomaisesti vapautta uskoa, ajatella ja sanoa sellaisia asioita, joita joku toinen voi pitää tyhminä, väärinä tai pahoina. Uskonnonvapauden – samalla tavalla kuin esimerkiksi vapauden taiteessa tai lehdistön vapauden – tulisi sallia mahdollisimman laajaa erilaista keskustelua”, Laajasalo sanoi tuolloin.

LUE SEURAAVAKSI:

Uusi Suomi kysyi valtakunnansyyttäjältä, miten hän vastaa kirkon piiristä tulleeseen kritiikkiin tutkinnoista.

”Minuahan tässä ei ohjaa mikään muu kuin voimassa oleva lainsäädäntö. Ei tässä missään tapauksessa kielletä Raamattua millään tavalla. Kysymys on vain rikoslain säännösten tulkinnasta”, Toiviainen sanoo.

”Koska julkisuudessa on liikkunut niin paljon väärää ja harhaanjohtavaa tietoa, haluaisin erityisesi korostaa, että Raamattu on edelleenkin sallittu kirja. Sitä saa siis myydä, pitää esillä, lainata, välittää ja sitä saa myös vapaasti siteerata ja sen tekstisisältöä muutoin välittää. Sen sijaan jos Raamatun teksteihin vetoamalla esitän oman mielipiteeni, joka loukkaa toisen ihmisen perus- ja ihmisoikeuksia – kuten ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta, voi mielipiteestä tulla kiihottamisrikos. Kyse on aina viestin esittäjän omasta mielipiteestä. Raamatun tekstit sellaisenaan eivät täytä kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä. Vastuu on aina hänellä, joka Raamatun tekstiä omassa viestissään käyttää ja niihin vetoaa. Jos Raamatun tekstit otetaan kaikilta osin kirjaimellisesti, silloin oikeutetaan mitä kauheimpia tekoja”, Toiviainen summaa.

Korjattu Raamatun kirjoitusasu Toiviaisen kommentista 9.3. klo 16.50 ja lisätty alkupuolelle linkki tuoreeseen uutiseen kanteluista.

LUE SEURAAVAKSI: