Presidentti Tarja Halonen neuvoo Suomea keskeyttämään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautukset konfliktimaihin ainakin siihen asti, että viranomaiset ovat perehtyneet kyseisten maiden nykytilanteeseen.

–Ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille matkustamista Afganis­taniin, Irakiin tai Syyriaan. Viranomaiset eivät silti näe estettä palauttaa näihin maihin ihmisiä, jotka ovat kokeneet vainoa. Yhä useampi meistä epäilee, ettei maa ole turvallinen myöskään palautettaville, Halonen kommentoi Vieraskynä-kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

–­Viranomaiset ovat Suomesta yhteydessä konfliktimaihin, mutta olisi syytä käydä paikan päällä tutustumassa oloihin ja vastaanottaviin viranomaisiin – siis päivittää tiedot. Pakkopalautukset tulisi keskeyttää täksi ajaksi ja katsoa tilanne ­sitten uudelleen. Se olisi inhimillistä ja vahvistaisi suomalaisten uskoa omaan hallintoonsa. On myös kysymys siitä, minkälaisen jäljen me piirrämme itsestämme historiaan, hän jatkaa.

Halonen korostaa, että ihmisiä ei saa syrjiä turvapaikan tarvetta arvioitaessa uskonnon pohjalta, mutta uskonto voi olla vainon tai syrjinnän syy.

–Suomessa islaminuskoisia turvapaikanhakijoita on kääntynyt kristityiksi. Heitä ei pidä palauttaa. Ei sen vuoksi, että he ovat kristittyjä, vaan sen vuoksi, ­että islamista luopuminen voi vaarantaa vakavasti heidän asemaansa vanhassa kotimaassaan, hän toteaa.

Halosen mukaan on ymmärrettävää, että päättäjät pohtivat, onko turvapaikkasäännöstömme ajan tasalla. Monia pykäliä on hänen mukaansa kuitenkin muutettu ajattelematta muutosten yhteisvaikutusta.

–Moni varoitti turvapaikkasäädösten tiukentamisesta nyt tehdyllä ­tavalla. Se johti kielteisen päätöksen saaneiden määrän nopeaan kasvuun, mutta myös siihen, että paperittomia on maassa yhä enemmän.

Halonen sanoo, että sisäministeri Paula Risikon (kok.) tuore esitys pakolaiskiintiön nostamisesta on askel oikeaan suuntaan.

–Emme voi ottaa tulevaisuudessa vastaan kaikkia niitä ihmisiä, jotka joutuvat erilaisen turvattomuuden vuoksi jättämään kotimaansa, eikä sitä kai kukaan vaadikaan. Mutta me voimme tehdä asiat aiempaa ­paremmin. Voimme kasvattaa vuosittaista pakolaiskiintiötämme nykyisestä 750:stä. Näin tarjoamme turvallisen reitin aiempaa useammalle niistä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista, joille YK on antanut pakolaisstatuksen.

Lisää aiheesta:

Johtiko painostus virheisiin turvapaikkapäätöksissä? – Perussuomalainen vaatii käymään läpi myönteisetkin päätökset

Ex-sisäministeri Orpo pakkopalautuksista MTV:llä: Ei syytä arvioida uudelleen

Pakkopalautuskohu: Poliisiylijohtaja paljasti tv:ssä ”äärimmäisen riskin” mielenilmauksessa