Presidentti Tarja Halosen mielestä nykyisessä kiristyneessä maailmanpoliittisessa ilmapiirissä pitää tiedostaa suurvaltojen lausuntojen taustat.

– Meillä pitää olla rohkeutta sanoa, että suurvalloilla on puolueelliset näkemykset toisistaan, Halonen sanoi Aleksanteri-instituutin 20-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa.

Halonen esittää kaksi kysymystä. Ensinnäkin, kykenikö Venäjä hyödyntämään Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman yritystä parantaa Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä suhteita. Toinen kysymys kuuluu:

– Demonisoidaanko [Venäjän] presidentti [Vladimir] Putinin hallintoa Yhdysvalloissa?

Halosen mielestä Suomen ja Venäjän johtajien kahdenvälisten suhteiden pitää jatkua huolimatta poliittisten suhteiden vaihteluista. Halosen mielestä on Itämeren alueen valtioiden etu, että aseellisen vastakkainasettelun kehittymistä estetään. Halosen mielestä korkean tason keskustelut pitää aloittaa ennen kuin tapahtuu jotain peruuttamatonta.

Halonen korosti, että yhteisen EU-linjan ohella Suomella on Venäjän suhteen monia kahdenvälisiä asioita, joista kukaan muu ei huolehdi.

– Kahdenvälisten asioiden hallinnoinnilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että Venäjän vaatimusten suhteen oltaisiin pehmeitä tai että kyseessä olisi venäläinen salajuoni, Halonen sanoi.