Presidentti Tarja Halonen kommentoi presidentin valtaoikeuksia tänään puheessaan Urho Kekkosen syntymän 110-vuotisseminaarissa.

Halonen toi näkyvästi esiin, mitä kansa tuntuu haluavan. Hän arvioi, että Urho Kaleva Kekkosen elämä vaikuttaa edelleen Suomessa.

Tällä hän näytti viittaavan siihen, että suuri yleisö kannattaa presidentin valtaoikeuksien säilyttämistä. Halosen mielestä vain "poliittinen eliitti" haluaa supistaa valtaoikeuksia.

- Olisi mielenkiintoista tutkia, miten nopeasti tai hitaasti mielipide – poliittisen eliitin, median ja kansan syvien rivien kuva presidentistä ja hänen mahdollisuuksistaan vaikuttaa tosiasiassa muuttuu.

- Itse olen kokenut tilanteen aika ristiriitaiseksi. Poliitikkojen ja median piirissä on ollut hyvin vahvasti esillä tavoite vähentää presidentin vaikutusvaltaa ja tilalle on tarjottu arvojohtamista. Kansalla tuntuu kuitenkin olevan kokemus, että arvovalta tulee helpommin, jos on vähän päätösvaltaakin, Halonen sanoi.

Halosen mukaan kansalaiset kääntyvät edelleen ahkerasti sekä kirjeitse että sähköpostilla ja muilla keinoin presidentin puoleen.

- Tuntuu, että ajatus presidentistä yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden valvojana elää siis edelleen vahvasti kansalaisten mielissä, Halonen sanoi.

Halonen myös korosti puheessaan, että Suomen politiikassa tulee olla johdonmukaisuutta.

Halonen muistutti, että Suomella on edelleen erittäin hyvät suhteet Venäjään. Asioista voidaan olla eri mieltä, ja niistä voidaan puhua vapaasti.

Hänen viittauksensa johdonmukaisuuteen voi kuitenkin tulkita kommentiksi viime aikojen Venäjä-keskusteluun.