Tanskan liikenneministeri kertoo, että viime yönä aloitetut rajatarkastukset maksavat maan junayhtiölle DSB:lle miljoona kruunua eli noin 130 000 euroa päivässä.

– Olisi täysin paikallaan, että ruotsalaiset itse maksaisivat tämän, kun he ovat aloittaneet nämä (tarkastukset), sanoo liikenneministeri Hans Christian Schmidt Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaan.

Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman sillan junalla ylittävien henkilöllisyys tarkastetaan Kastrupin lentoasemalla ja bussilla ylittävien henkilöllisyys tarkastetaan bussiin noustessa. Tarkastuksia tehostetaan sakon uhalla. Liikennöitsijöitä uhkaa jopa 50 000 Ruotsin kruunun eli noin 5 440 euron sakko, jos tarkastuksia ei tehdä.

Tarkastusten pelättiin alkuun aiheuttavan poikkeuksellisen suuria ja kohtuuttomia myöhästymisiä liikenteessä. Maanantaina aloitetut tarkastukset viivästyttivät ruotsalaislehtien mukaan enemmän matkustajia kuin junia. Sen sijaan ruotsalaiset työmatkaajat ovat olleet raivostuneita DSB:n tarkastustavasta.

Matkustajat kertovat eri medioille, etteivät tanskalaistarkastajat hyväksy kaikkia ruotsalaisia henkilöllisyyspapereita.

– On aivan uskomatonta, että ruotsalaisviranomaisten myöntämiä henkilöllisyyspapereita ei hyväksytä, sanoo Tanskassa työskentelevä Ture Ertman Dagens Nyheterille.

– Oli onni, että minulla sattui olemaan mukanani tanskalainen ajokortti, hän jatkaa.

David Nyman jäi aamuyöllä jumiin Tanskan puolelle, kun hänellä oli mukanaan vain hyväksytty lehdistökortti.

– On aivan sopimatonta, että he eivät hyväksy Ruotsissa tunnustettua henkilöllisyyskorttia. Että Ruotsin kansalainen voisi mennä kotiin. Sekä Tanska että Ruotsi ovat EU:n jäseniä, Nyman toteaa Aftonbladetille.

Tanskan DSB hyväksyy henkilöllisyystodistukseksi ainoastaan ruotsalaiset passit, ajokortit sekä henkilökortit. Ruotsin rajapoliisista arvioidaan DN:lle, että Tanskan junayhtiö tulkitsee sääntöjä liian tarkasti.