Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla käytössä oleva perinteinen juhlapukukoodi edellyttää naisilta pitkää iltapukua ja miehiltä frakkia tai tummaa pukua. Mitä pitkään iltapukuun tulee, naisille juhlapukukoodi antaa Kauppalehden mukaan mahdollisuuden näyttää tyyliä ja mielikuvitusta. Miehille pukukoodeista formaalein antaa mahdollisuuden pitää frakkia tai tummaa pukua.

Pukukoodin perusidea on tyylisäännöistä tärkein. Illan isäntä ja emäntä viestivät vieraille koodin määritelläksen juhlan tunnelman. Pukukoodin noudattaminen tarkoittaa siis juhlan isännän tai emännän toiveiden huomioonottamista ja arvostamista.

Tärkein sääntö onkin tämä: kunnioita pukukoodia ja kunnioitat isäntäparia sekä kanssajuhlijoita, Suomen itsenäisyysjuhlasta puhumattakaan.

Televisiokatsojille säännöistä tärkeimmän seuraaminen on erittäin helppoa - erityisesti miesten kohdalla. Kun kommentaattori sanoo asua "persoonalliseksi", voi itse harkita, mitä kommentaattori tarkoittaa.

Naisten kohdalla puhetta tulee olemaan eniten puvuista, mutta epävirallisista tyylisäännöistä kiinnostavimpia televisiokatsojan kannalta on kampaukseen panostaminen. Jopa kalju mies tietää, että upeimmankin iltapuvun loiston voi vesittää arkitukalla.

Lähde: Kauppalehti, Jani Niipola