Pääministeri Sanna Marin (sd) otti sunnuntai-iltana osaa Suomessa vellovaan keskusteluun päätöksenteosta koronakriisissä ja niin sanotun kriisinyrkin perustamisesta.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoo, että hallitus valmistelisi kokonaan uuden ryhmän perustamista. Sen tarkoitus olisi valmistella toimia kriisin jälkihoitoon.

LUE MYÖS:

Lehden mukaan alun perin tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä tulleen ehdotuksen taustalla on tiettävästi huoli siitä, että koronaviruksen kaltaisessa moniulotteisessa kriisissä operatiivinen johto pitäisi olla selkeämmin yhdessä paikassa. Myös hallituspuolue keskustassa on monia kansanedustajia, jotka ovat jo pari viikkoa voimakkaasti ajaneet uuden operatiivisen johtoryhmän perustamista.

Lue myös:

Asian yhteydessä on useamman kerran noussut esiin Helsinki-Vantaan lentokentän tilanne. Lentoasemalla alettiin selvästi ohjata matkalaisia kotikaranteeniin ja välttämään julkista liikennettä vasta lähes viikkoa poikkeustilajulistuksen jälkeen.

”Kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen ja kyky, tai uudistetaan johtamisen rakenteen. Kriisissä tehdään päätöksiä ja toimitaan sen tiedon pohjalta, joka on käytettävissä. Hallinnon tehtävä on toimeenpanna linjaukset”, Marin kirjoitti sunnuntai-iltana Twitterissä.

Lue myös:

Hän katsoo, että yhtä lailla on tärkeää pitää yllä mutkatonta vuoropuhelua instituutioiden välillä.

”Nähdäkseni keskusteluyhteys valtioneuvoston, eduskunnan ja presidentin välillä on ollut suora ja toimiva.”

Samalla pääministeri sanoo suoraan, ettei voi luvata, että hallitus onnistuu kriisin keskellä kaikin osin täydellisesti.

”Voin kuitenkin vakuuttaa, että teemme kaikkemme epidemian hillitsemiseksi, terveydenhuollon kantokyvyn varmistamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Jotta voimme onnistua työssämme mahdollisimman hyvin, tarvitsemme myös työrauhaa. Myöhemmin tulee aika, jolloin on käytävä tarkasti läpi, missä onnistuimme ja missä olisimme voineet toimia paremmin. On opittava, jotta olemme vastaisuudessa entistä paremmin varautuneita.”

Lue seuraavaksi: