Hyvinvointietuja tarjoava Smartum aloitti vuoden 2019 alussa kokeilun, jonka tulokset vaikuttavat lupaavilta.

Smartum antoi yrityksen työntekijöille luvan harrastaa liikuntaa ja kulttuuria työajalla kolme tuntia joka viikko. Kuukaudessa se tarkoittaa 12 tuntia. Jo kahdessa kuukaudessa liikuntaan ja kulttuuriin käytettäviä tunteja on 24 – eli saman verran kuin kiisteltyjä kiky-tunteja vuodessa.

Kokeilu näyttää kohentaneen työntekijöiden hyvinvointia, sillä vuonna 2019 Smartumin työntekijöiden sairauspoissaolot vähenivät 18 prosentilla verrattuna vuoteen 2018.

Smartumin johtaja Suvi Widgrén kertoo, että inspiraatio kokeiluun tuli kyselystä, jonka mukaan ajatustyötä tekevät kokevat, että heidän palautumistaan edistää parhaiten liikunta. Moni myös toivoi, että liikuntaan tai ulkoiluun olisi mahdollisuus myös kesken työpäivän.

”Mietimme, miksi emme vain kokeilisi? Nyt vuoden verran olemme kokeilleet ja tulokset ovat aivan mahtavat”, Widgrén sanoo.

Widgrénin mukaan yli 70 prosenttia Smartumin työntekijöistä kertoo lisänneensä edun myötä liikuntaa arjessaan. Hän luettelee lajeja: kuntosalia, uintia, joogaa, lenkkeilyä.

”Ulkoilu on noussut ehdottomasti ykköseksi.”

Widgrén on myös huomannut, että myös henkilöt, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet liikuntaa, ovat aloittaneet liikunnan.

Etua on käytetty myös kulttuurin harrastamiseen. Widgrén kertoo, että Smartumin työntekijät ovat muun muassa käyneet elokuvissa, teatterissa ja lukeneet kirjoja.

Widgrénin mukaan kokeilu tukee liikunta- ja tukielinterveyttä ja mielenterveyttä, sekä auttaa perheellisiä sovittamaan liikuntaa aikatauluihinsa.

Tulos koheni, rahaa säästyi

Sairauspoissaolojen väheneminen säästi Smartumilta vuodessa kymmeniä tuhansia euroja.

Lisäksi yhtiön tulos kohentui selvästi vuonna 2019, Widgrén kertoo. Vuoden 2019 tulosta ei ole vielä julkaistu.

Widgrén huomauttaa, että on mahdotonta arvioida, missä määrin tuloksen parantumisten taustalla on hyvinvointikokeilu. Hän kuitenkin uskoo, että sillä on ollut myönteinen vaikutus tulokseen.

”Ihmisten työvire on ollut erinomainen koko vuoden.”

Muutos on kiinnostava, kun tietää, että Smartumilla kolme tuntia 37,5:stä viikkotyötunnista kuluu liikuntaan tai kulttuuriin – eli ei varsinaiseen työntekoon.

Työnantajien pitää Widgrénin mielestä kyseenalaistaa se, miten työtä pitää tehdä 2020-luvulla.

Smartumin työntekijöistä suurin osa tekee aivotyötä: tuotekehitystä, koodausta, myyntiä, markkinointia, taloushallintoa, asiakaspalvelua – eli pitkälti työtä, jota voi tehdä riippumatta ajasta ja paikasta. Smartumin työntekijöistä ainoastaan asiakaspalvelijoilla on tietyt palveluajat, jolloin töissä on oltava.

”Henkilökohtaisesti kyseenalaistan 8–16 -työn. Työ on aivan erilaista kuin vuosikymmeniä sitten”, hän sanoo.

”Suosittelen ehdottomasti”

Kokeilu jatkuu Smartumilla ainakin vuoden 2020. Widgrén haluaa nähdä, oliko tulosten koheneminen vain alun innostusta, vai ovatko tulokset pysyviä.

Hän suosittelee liikunta- ja kulttuurikokeilua kaikille yrityksille, joiden aikatauluihin se mitenkään sopii.

”Tulevaisuudesta ei voi olla varma, mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan rohkeasti. Kaikki meidän tulokset puhuvat sen puolesta.”

Widgrén huomauttaa, että jos kolme tuntia tuntuu liian suurelta muutokselta, voi aloittaa vaikka yhdellä.