Talviolympialaisia Pyeongchangissa isännöivä Etelä-Korea ei ole todellakaan ole suksilajien mahtimaa. Pikaluistelulajeissa ja taitoluistelussa Etelä-Korea lukeutuu kuitenkin huippuihin

Kaukalopikaluistelu eli short track on suomalaisille oudohko laji. Etelä-Koreassa ei todellakaan.

Short track oli olympialajina ensi kertaa Albertvillessa 1992. Etelä-Korea onkin dominoinut lajia. Maa on voittanut short trackissa 21 kultaa, 12 hopeaa ja yhdeksän pronssia.

Short trackin kaikkien aikojen mitalitilastossa kakkosena on Kiina yhdeksällä kultamitalillaan. Valtaosa mitaleista menee Aasiaan Pyeongchangissakin. Kiina-Korea -taistelun keskellä isäntämaan olympiahuuma keskittyykin luisteluun ja erityisesti short trackiin.

Suomella ei ole koskaan ollut olympiaedustajia short trackissa. Lajin SM-kisoja on kuitenkin järjestetty.

Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen uskoo, että short trackissa voisi olla Suomessa potentiaalia. Lajiin pyritään houkuttelemaan jääkiekosta lajipudokkaita.

Moni taitava luistelija lopettaa jääkiekon turhautuessaan vähäiseen peliaikaan. Näillä lajipudokkailla voisi olla mahdollisuuksia menestyä short trackissa.

Luisteluliitto on keskustellut short track-yhteistyöstä Jääkiekkoliiton kanssa. Tietysti ongelmana ovat harjoitteluolosuhteet. Hallivuoroista, kun on Suomessa pulaa.

Jos pikaluisteluhalli saadaan rakennettua Suomeen, paranee short trackin mahdollisuudet. Maailman huippumaat ovat tietysti paljon Suomea edellä, mutta kymmenessä vuodessa ero saattaisi kaventua.

Suomi osallistuu Pyeongchangissa kaikkiin muihin lajeihin, paitsi short trackiin ja kelkkailulajeihin. Myöskään freestylen hypyissä Suomella ei ole edustusta.

Kelkkailu tuskin kehittyy Suomessa, koska rataa ei maassa ole. Amerikansuomalainen Tristan Jeskanen toki yritti päästä Suomen edustajaksi Pyeongchangiin ohjaskelkkailuun, mutta tulokset eivät riittäneet olympiapaikkaan.

Freestylen hypyissä nähdään Pyeongchangissa suomalaisperheen edustaja. Lauri Lassilan australialaisvaimo Lydia Lassila on kaksinkertainen olympiamitalisti ja mitalisuosikki myös Etelä-Koreassa.