Vuosi 2015 ei jäänyt historiaan merkittävänä suomalaisena urheiluvuotena, mutta sisälsi kuitenkin useita hienoja suomalaisia urheilutekoja erityisten naisten osalta. Jääkiekossakin naiset toivat MM-mitalin miesten hyydyttyä MM-kisoissa puolivälieriin.

Seuraavassa muistelua vuoden 2015 hienoimmista suomalaisista urheiluhetkistä:

Petra Ollin MM-hopea

Petra Olli, 21, ihastutti painin MM-kisoissa Las Vegasissa. Hän raivasi tiensä alle 58 kiloisten sarjassa loppuotteluun kasvot turvoksissa.

Kolminkertainen olympiavoittaja Kaori Icho oli finaalissa Ollille vielä liian vahva. Ollin suoritus MM-kisoissa oli kuitenkin vahva ja hän onkin merkittävimpiä suomalaisia mitalisuosikkeja Rio de Janeiron olympialaisissa.

Kaisa Mäkäräisen MM-mitali

Kaisa Mäkäräinen lienee suosituin suomalainen talviurheilija. Menestys ampumahiihdon MM-kotikisoissa Kontiolahdella oli täysin hänen varassaan.

Odotukset olivat kovat, mutta Kaisa kesti paineet ja saavutti pronssimitalin normaalikisassa. Se oli hänen ensimmäinen arvokisamitalinsa kolmeen vuoteen. Menestys kotikisoissa on aina erityistä.

Naisten jääkiekon MM-pronssi

Suomi palasi naisten jääkiekon arvoturnauksissa mitalikantaan neljän vuoden tauon jälkeen. Naisleijonat voitti MM-kisoissa pronssia. Sotshin olympiapettymyksen jälkeen mitali maistui erityisen makealta.

Naisten jääkiekon Teemu Selänteeksi hehkutettu Riikka Välilä, omaa sukuaan Nieminen, teki paluun huipputasolle 2013 kymmenen vuoden tauon jälkeen. 42-vuotias Välilä oli tauollaan perustanut perheen ja synnyttänyt kolme lasta.

Vuoden 2015 MM-pronssijoukkueessa Välilä oli tärkeimpiä pelaajia.

Jenna Laukkasen kultamitalit

Uinnin lyhyen radan EM-kisat ei ole uinnin arvostetuin tapahtuma, mutta kultamitalit ovat aina kultamitaleita. Jenna Laukkanen voitti joulukuussa Israelin Netanyassa kultaa sekä 50 että 100 metrin rintauinnissa. Hän saavutti ensimmäiset arvokisamitalinsa.

Laukkasen tulostaso koheni 2015 roimasti. Hänestä povataan Rion olympiakisojen yllättäjää.

Tero Pitkämäen MM-pronssi

Tero Pitkämäki on arvokisojen kestomenestyjä. Pekingin MM-kisoissa hän pelasti Suomen kisamenestyksen heittämällä keihäsfinaalissa pronssia.

Pitkämäki on voittanut MM-kisoissa kultaakin, mutta pronssikin maistui hänelle hyvältä. Pitkämäki korosti, ettei mitalin voittaminen arvokisoissa ole koskaan itsestäänselvyys.

Susijengin voitot EM-kisoissa

Suomen miesten koripallomaajoukkue pelasi EM-turnausta Ranskassa ihan kelpo menestyksellä. Alkusarjassa Suomi onnistui voittamaan Venäjän ja Bosnia-Hertsegovinan varmistaen paikkansa neljännesvälieriin.

Ranskaa vastaan Suomi taisteli alkusarjassa peräti jatkoajalle. Vain Israelia ja Puolaa vastaan Suomi pelasi heikommin.

Neljännesvälieräottelussa Serbia oli Suomelle liian kova vastus. Mutta jo pääsy 16 joukkoon on EM-koriksessa kova tulos.

Hradeckyn läpimurto Bundesliigassa

Suomalaisesta jalkapallosta on viime vuosina ollut positiivista uutisoitavaa vähemmän. Maalivahti Lukas Hradecky oli kuitenkin 2015 positiivinen yllättäjä. Hän siirtyi Bundesliigaan Eintracht Frankfurtin joukkueeseen ja nousi heti ykkösmaalivahdiksi.

Bundesliiga on Euroopan kovimpia sarjoja. On jo merkittävä saavutus vakiinnuttaa siellä pelipaikka. Hradeckyn menestys tuo uskoa paljon mollattuun suomalaiseen futikseen.

Suomalaispelaajien Stanley Cup

Chicago Blackhawks voitti kolmannen Stanley Cupinsa kuuden kauden aikana. Suomalaisista finaaleissa pelasivat Teuvo Teräväinen ja Kimmo Timonen.

Teräväinen, 21, teki läpimurtonsa NHL:n huipulle. Timosen ura sai upean päätöksen.

Timonen oli vuotta aiemmin kärsinyt veritulpista. Hänen uransa julistettiin olevan ohitse, mutta hän kuntoutui ja saavutti jääkiekon himotuimman palkinnon.