Älypuhelinten osuus suomalaisten käyttämistä matkapuhelimista ylitti Aalto-yliopiston selvityksen mukana 50 prosentin rajan viime vuoden aikana.

Suomalaisten eniten käyttämä puhelinmalli ei kuitenkaan ole älypuhelin.

‒ Suomen käytetyin puhelinmalli on Nokian C2-01 matkapuhelin, joka julkaistiin vuoden 2010 lopussa. Se on niin sanottu peruspuhelinmalli, jota on luultavasti ostettu jo edullisen hinnan ja pienen koon vuoksi, mutta jolla tarvittaessa saa internet-yhteyden esimerkiksi sähköpostin tarkastamista varten, tohtorikoulutettava Antti Riikonen kertoo.

Valmistajista Nokia dominoi Suomessa 63 prosentin osuudella kaikista matkapuhelimista, mutta sen osuus on pienentynyt tasaisesti vuodesta 2010 lähtien. Toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja on Aalto-yliopiston mukaan 20 prosentin osuudella Samsung, joka on valmistanut yli neljä viidesosaa kaikista käytössä olevista Android-puhelimista.

Kolmanneksi suosituin älypuhelinten käyttöjärjestelmä on suhteessa eniten osuuttaan kasvattanut Windows Phone 12 prosentin osuudella, ja neljäntenä on Applen iOS 10 prosentin osuudella.

Tutkimusaineistoa selvitykseen kerättiin yhteistyössä Suomen mobiiliverkko-operaattoreiden kanssa. Aineisto sisälsi kaikki syyskuun 2013 lopussa mobiiliverkkoja käyttäneet laitteet laitemallitason tarkkuudella. Vastaavia mittauksia on Aalto-yliopistossa tehty jo vuodesta 2005.