Kuluvan viikon poliittisen menneisyyden paljastukset saavat jatkoa rautaesiripun toiselta puolen, kun Uusi Suomi sai lukijan vinkistä haltuunsa vertaisverkossa kiertävän Supon salaiseksi paperiksi väitetyn dokumentin.

Pirate Bay -sivustolla jaossa oleva pdf-tiedosto on nimeltään ddr-docs, ja sitä jaetaan torrent-verkossa nimellä SUPOn_salaiset_DDR-paperit. Pirate Bayn palvelimelle tiedosto on lisätty 24. syyskuuta 2010, hieman ennen puolta päivää.

Itse tiedosto on merkitty luoduksi 11.9. vuonna 2008, iltapäivällä.

- Nämä ovat DDR:n kommunistisen puolueen, ei Stasin papereita. Niitä on Berliinissä hyllymetreittäin saatavilla, Seppo Hentilä kuvailee dokumenttia.

Hentilä on Helsingin Yliopiston poliittisen historian professori, joka tutkii Itä-Saksan poliittista menneisyyttä ja Suomen DDR-kytköksiä.

- Asiakirjassa ei ole ennen tuntemattomia tietoja. Se ei ole missään tapauksessa Tiitisen lista, Hentilä todistaa.

Professori tutustui dokumenttiin tänään. Hän kuvailee tiedoston sisältämiä tietoja samankaltaisiksi kuin mitä Wikileaks-vuodon yhteydessä on päätynyt julkisuuteen: DDR:n edustajat utelivat Suomen asioista poliitikoilta ja raportoivat sen jälkeen kotimaahansa.

- Papereissa käsitellään DDR:n puolueen demariyhteyksiä. Siellä mainitaan, keihin demareihin itäsaksalaiset pitivät yhteyttä, Hentilä selittää.

Poliittisia puheenaiheita

Tiedostossa käsitellään muun muassa vuodelta 1984 Kalevi Sorsaa ja Salt-II-sopimuksen ratifiointia, Suomen ulkopoliittisia suhteita ja suhteita Natoon.

Tiedoston toisen osan kaksi sivua koostuu nimilistoista, joissa on mainittu muiden muassa nimet Paasio, Koivisto ja "P. Lipponen". Nimien perässä ovat henkilöihin kontakteja pitäneiden nimet.

- Tällaisia yhteyksiä oli kaikilla muillakin puolueilla, keskustalla ja kokoomuksella. SDP ei ollut ainoa. Kutsun itse kirjoissani näitä henkilöitä "kotiderkuiksi", Hentilä selittää.

Professori uskoo, että DDR:n demaripaperit on laitettu nettiin kylvämään poliittista epäluuloa SDP:ta kohtaan. Hän ei kuitenkaan pidä asiakirjan paljastuksia mitenkään merkittävinä.

- Tämän julkitulolla juuri nyt voi olla poliittinen tarkoitus.

Tiedoston sisältämien ns. metatietojen mukaan se on luotu syyskuussa 2008. Vertaisverkkoon tiedosto on ladattu syyskuussa 2010.

Uuden Suomen tietoon tuli perjantaina, että ilmeisesti kyseessä ovat samat dokumentit, jotka Ilta-Sanomat julkaisi tämän vuoden syyskuussa verkkosivuillaan. Tiedosto ei ollut enää tänään saatavilla lehden verkkosivuilla.