Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto linjaa, että vihreiden tavoitteena on saada Suomeen kestävän kehityksen hallitus, joka kantaa vastuunsa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

”Uskon, että sellaiselle linjalle on Suomessa tilausta. Kestävän kehityksen hallitus turvaisi ympäristön tilan, loisi pohjaa tulevaisuuden hyvinvoinnille ja edistäisi tasa-arvoa koko yhteiskunnassa”, hän sanoi puheessaan vihreiden puoluevaltuustolle sunnuntaina.

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on vihreille kynnyskysymys.

”Teemme vastaukset hallitustunnustelijalle sillä ajatuksella, että olemme valmiita puolustamaan kantojamme myös mahdollisissa hallitusneuvotteluissa. Vaikka neuvotteluissa joutuu aina tekemään myös kompromisseja, me vihreät emme näe ilmastonmuutoksen pysäyttämistä asiana, josta voisi perääntyä. Elämän jatkuminen maapallolla, hyvinvointimme, taloutemme on kokonaan riippuvainen ympäristöstämme. Tästä asiasta emme tingi”, Haavisto totesi.

Haavisto vaatii, että tulevan hallituksen on päästävä yksimielisyyteen ilmastonmuutoksen torjunnan keinoista ja sovittava mittarit siitä, miten tavoitteessa pysymistä seurataan.

”Meidän on seurattava ilmastotavoitteiden täyttymistä samalla vakavuudella kuin seuraamme esimerkiksi työllisyysastetta, valtiontaloutta ja koulutusastetta”, hän sanoo.

Haavisto kertoi olevansa iloinen siitä, että ilmastonmuutos nousi kärkeen myös hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd) perjantaina julkistamissa kysymyksissä puolueille.

Lue myös: Professorin näppituntuma Antti Rinteen kysymyksistä: ”Suht helppoa vihreille, rkp:lle, ehkä jopa vasemmistoliitolle”

Tulevan hallituksen on Haaviston mukaan tehtävä myös merkittävät lisäpanostukset koulutukseen.

”Emme tule pärjäämään ilman osaamistason nostoa kaikissa ikäluokissa. Koulupudokkaat on saatava takaisin koulun penkille ja turvattava jokaiselle mahdollisuus toisen asteen koulutukseen. Tarvitsemme lisää opettajia ja lisää tukea niille, jotka ovat vaarassa pudota.”

Lisäksi hän listaa, että eriarvoisuutta ja köyhyyttä on torjuttava ja sukupuolten välistä tasa-arvoa on edistettävä.

”Selvää on myös se, että emme lähde hallitukseen, joka polkee ihmisoikeuksia, laittaa rajoja kiinni tai haluaa venkoilla Suomea irti eurooppalaisesta ja kansainvälisestä yhteisöstä ja vastuunkannosta. Sisäänpäin käpertyminen ja nurkkakuntaisuus eivät ole ratkaisuja muuttuvassa maailmassa.”

Haavisto luonnehtii eduskuntavaalien olleen naisten ja tasa-arvon vaalit.

”Nämä eduskuntavaalit jäävät historiaan myös nuorten ja naisten sisäänmarssina. Nämä olivat naisten ja tasa-arvon vaalit. Tämän kaiken täytyy näkyä seuraavien vuosien politiikassa. Ja kyllä se näkyykin, jos se vain meistä on kiinni”, hän kommentoi.

Lue myös: ”Kaikki odottavat, mitä hän tekee” – Maria Ohisalo singahti kertaheitolla vihreiden kärkinimeksi, vaalitulos tuo täysmullistuksen

Hän kommentoi lyhyesti myös puolueen tuplaehdokkaita, jotka ovat saaneet osakseen arvostelua. Eduskuntaan juuri valitut vihreiden Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö, Mirka Soinikoski ja Iiris Suomela ovat ehdolla myös eurovaaleissa.

”Jokainen vaali vaatii valmistautumista, tukiryhmien rakentamista, ehdokkaan varainhankintaa ja ehdokkaan pitkää sitoutumista. Olemme olleet siinä hyvässä asemassa, että saimme eurovaaliehdokaslistamme päätettyä jo tammi-helmikuussa. Listalla on muutamia henkilöitä, jotka tekivät aivan poikkeuksellisen tuloksen jo eduskuntavaaleissa. Samalla kun onnittelemme hyvästä eduskuntavaalituloksesta, kiritämme heitä mielellämme myös eurovaaleissa. On demokratian etu, että jokaiseen vaaliin teemme parhaan mahdollisen listan, ja seisomme vihreinä yhdessä koko ehdokasjoukkomme tukena tietäen, miten suuri ponnistus kahdet peräkkäiset vaalit kaikille ovat. ”

Lisää aiheesta: ”Vedättäminen” vaaleissa suututtaa – ”Tällainen toiminta on moraalitonta äänestäjiä kohtaan”