Tuoreen tutkimuksen mukaan kohtuullisen alkoholin käytön mahdolliset edut saattavat selittyä alkoholin vaikutuksilla rasva-arvoihin ja sokeriaineenvaihduntaan.

Useissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kohtuullinen alkoholin käyttö liittyy pienempään sydän- ja verisuonisairauksien riskiin, mutta yhteyden selittävä mekanismi on jäänyt epäselväksi.

Circulation-lehden julkaisemassa tutkimuksessa seurattiin 26 000:ta keski-ikäistä naista 12 vuoden ajan. Seurannan aikana kohtuullisesti eli puolesta yhteen alkoholiannosta päivässä nauttivien naisten sydän- ja verisuonisairastavuus ja kuolleisuus todettiin pienemmäksi kuin absolutistien. Hyöty pieneni lisäannoksista.

Tarkemmasta analyysistä ilmeni, että vaikutus selittyi suurelta osin rasva-arvojen ja insuliiniherkkyyden eroilla. Kohtuullisen alkoholin käytön vaikutus tulehdus- ja hyytymistekijöihin sekä verenpaineeseen oli vähäisempää. Tutkijat painottavat, että heidän tulkintansa pätee vain, jos alkoholin kulutuksen ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä on todellinen syy-seuraussuhde.