Helsingin Keski-Pasilaan nousee Suomen korkein talo. Liike-, toimi- ja asuinrakennuksena toimiva tornitalo tulee italialaisarkkitehtien tekemän viitesuunnitelman mukaan olemaan 40-kerroksinen ja jopa 158 metriä korkea.

Torni ottaa selkeästi haltuunsa Suomen korkeimman rakennuksen tittelin, jos mukaan ei lasketa radiomastoja, voimaloiden torneja ja Tampereen Näsinneulaa. Keski-Pasilan ”veistoksellinen” torni on valmistuessaan lähes kaksi kertaa niin korkea kuin Suomen nykyinen korkein asuinrakennus, Vuosaaren Cirrus-torni, joka on 86-metrinen ja 26-kerroksinen.

-Maailman mittakaavassahan tämä on tornitaloksi keskiverto, mutta meillä aivan valtavan korkea. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää pistää rakentamisen säännöt uudelleen linjaan, sillä tällä hetkellä rakennusmääräykset eivät yllä näille korkeuksille, kertoo Pasila-projektin arkkitehti Teo Tammivuori Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Tammivuoren mukaan 40-kerroksinen rakennus ei vielä huoju mainittavasti.

-Jonkun verran se voi rakentamistyylistä riippuen huojua, mutta ei merkittävästi. Tuollainen 100-kerroksinen huojuisi jo kunnolla. Olemme tehneet tuulisuusselvityksiä, jotka riittävät tässä vaiheessa.

Viitesuunnitelman on tehnyt milanolainen arkkitehtitoimisto Cino Zucchi Architetti. Alueelle tulee kymmenen tornitaloa, joista matalimmissakin on suunnitelman mukaan 20 kerrosta.

Tornien ensimmäisiin kerroksiin on suunniteltu liiketiloja ja auloja, niiden yläpuolelle toimitiloja ja ylimpiin kerroksiin asuntoja. Torneihin on tulossa tilaa 3 000–4 000 työpaikalle ja asuntoja noin 1 200 asukkaalle.

Keski-Pasilan asemakaavaluonnos laaditaan ensi vuonna.