Inscripta Oy:n tekstinkäsittelijöillä on tavanomaista lyhyemmät työpäivät täydellä palkalla.

Politiikan parissa esiin nostettu ajatus kuuden tunnin työpäivistä on saanut useammalta taholta tyrmäävän vastaanoton. Terveydenhuollon sanelu- ja kirjaamispalveluoperaattori Inscripta Oy:llä on kuitenkin positiivisia kokemuksia lyhyemmistä työtunneista.

”Meitäkin löytyy jo – täysin markkinaehtoisesti toimivia yrityksiä, jotka ovat päättäneet toteuttaa kuuden tunnin työpäiviä”, yrityksen toimitusjohtaja Simo Sorsakivi sanoo.

LUE MYÖS: Marinin utopia onkin totta sdp:n puoluetoimistossa: Työaika 6 h/päivä kesällä – ”On se mukava”

Inscripta on startup-yritys, joka aloitti toimintansa kolme vuotta sitten. Se tarjoaa terveydenhuollon organisaatioille ulkoistettua tekstinkäsittelypalvelua ja on kehittänyt myös oman puheentunnistusratkaisun ja sanelusovelluksen.

Kuuden tunnin työpäivistä nauttivat Inscriptan tekstinkäsittelijät. Lyhyempi työaika otettiin käyttöön heti yrityksen perustamisen aikaan.

”Intuitiivinen ennakko-oletuksenani oli, että tekstinkäsittelyn kaltainen suorittava ja itseään toistava, mutta suhteellisen intensiivinen tietotyö ei voi olla tehokasta koko kahdeksan tunnin työpäivän ajan”, esimiestaustaa terveydenhuollon tukipalveluista omaava Sorsakivi kertoo.

Inscriptassa päätettiin kokeilla, mitä kahden tunnin nipistäminen tekisi työntekijöiden tehokkuudelle. Sorsakiven intuitio osoittautui oikeaksi.

”Lyhyemmistä työpäivistä tuli meille vetovoimatekijä, jolla saimme motivoituneita työntekijöitä taloon. Kuuden tunnin työajalla tekstinkäsittelijöiden työn tulokset olivat vähintään vastaavia, osittain jopa parempia kahdeksan tunnin työpäivään verrattuna.”

Vaikka työtunneista on vähennetty kaksi tuntia, tekstinkäsittelijät saavat täyttä palkkaa.

"Sitä meiltä usein kysytään, että olemmeko tinkineet myös palkasta. Olemme yksityinen toimija, joten meillä ei ole velvoitetta noudattaa kunnallista työehtosopimusta. Yksityisellä tekstinkäsittelyalalla ei kuitenkaan ole yleissitovaa työehtosopimusta, eikä erityistoimialojen sopimuksessa ole taulukkopalkkaa tekstinkäsittelijöille, joten olemme päättäneet seurailla KVTES:iä."

LUE MYÖS: Antti Rinne älähtää ”ei-kuorolle” – ”Joka ikinen kerta oikeisto on vastustanut ja hyökännyt”

Inscriptan tekstinkäsittelijät saavat siis samaa tehtäväkohtaista palkkaa kuin julkisella puolella vastaavia tehtäviä tekevät.

Sorsakiven mukaan lyhyemmät työpäivät ovat selkeästi vaikuttaneet työntekijöiden työhyvinvointiin.

"Olemme varsin pienikokoinen firma, mutta mitä omasta otoksestamme olemme pystyneet tulkitsemaan niin sairauspoissaolojen määrä on meillä varsin pieni. Lisäksi työntekijöiden vaihtuvuus on huikean pientä”, Sorsakivi kertoo.

Tekstinkäsittelijät ovat ammattiryhmä, jonka työn on sanottu olevan tekoälyn vuoksi uhattuna. Inscriptalla muutosta seurataan tietyllä tapaa näköalapaikalta.

Yritys on kehittänyt koneoppimiseen perustuvan sanelusovelluksen. Sen myötä yrityksen omat tekstinkäsittelijätkään eivät enää pura saneluita ja kirjoita tekstiä alusta lähtien. Tuon työn tekee nyt tekoäly automaattisella tehokkuudella, ja ihmisten kontolla on tarkastaa teksti ja korjata koneen tekemät virheet.

Virheitä tekoälyn jäljiltä syntyy kuitenkin enää harvoin, ja Inscriptan järjestelmä on edelleen tehostanut käsittelyprosessia manuaaliseen verrattuna kolminkertaisesti. Sorsakivi ei tästäkään huolimatta näe, että inhimillisen työvoiman tarve terveydenhuollon potilastekstien ja kirjausten käsittelyssä lähivuosinakaan tyystin loppuisi.

LUE MYÖS: Tähän selvitykseen 6 h -työpäivistä Sanna Marin vetoaa – Paavo Lipposen jyrkkä kanta käänsi päät

Sorsakiven mukaan terveydenhuollon prosessit ovat yhä vahvasti manuaalisia ja dokumentaatioinfrastruktuuri niin monimutkainen, ettei tekoälypohjainen käyttöliittymä pysty yhtäkkiä korvaamaan koko prosessia täydellisesti.

"Varmasti tekstinkäsittelylliset tehtävät tulevat valtaosin siirtymään historiaan, mutta se tulee aikanaan tapahtumaan luonnollisesti. Niin, ettei alalle lopulta enää tuoda uusia henkilöresursseja."

Lue laajempi juttu Mediuutisista.

LUE MYÖS:

Professorit: Sanna Marinin idea 6 h -työpäivistä ”aika järkevä” – Nykykeskustelu työajasta ”vähän dorkaa”

Kiky-raportin tekijä vastaa tyrmäykseen – lyttää 6 h -työpäivän: ”Täysin epärealistista”