Turku on päättänyt määrätä koronatestistä kieltäytyvät viruksen riskialueilta palaavat matkustajat valvottuun karanteeniin.

Asiasta ensimmäiseksi uutisoineen Ylen mukaan koronatesti ei ole pakollinen, mutta siitä kieltäytyvät matkustajat määrätään karanteeniin. Käytännössä henkilö saa karanteenipäätöksen ja hänen tilaa valvotaan päivittäin. Syynä lentokentällä tapahtuviin koronaohjeistustempauksiin on se, että Balkanilta on tullut Suomeen tartuntoja viime aikoina runsaasti.

Uutta käytäntöä toteutettiin ensimmäisen kerran lauantaina Turkuun Pohjois-Makedonian Skopjesta laskeutuneen koneen 150 matkustajalle. Kukaan heistä ei kieltäytynyt testistä.

”Tässähän alkaa olla tekemisen meininkiä! Riskialueelta tulevat testiin kentällä tai määrättyyn karanteeniin. Omaehtoisen karanteeninkin ohjeet tiukentui tänään. Tästä on hyvä jatkaa”, Columbian yliopistossa apulaisprofessorina ja Genome Centerissä ryhmänjohtajana työskentelevä biolääketieteen tutkija Tuuli Lappalainen kommentoi Twitterissä.

”Nyt pitää antaa Turulle tunnustusta. 1. kaupunki, joka ohjeisti joukkoliikenteeseen maskit ja lentokonetta vastassa lääkäri valmiina kirjoittamaan karanteenimääräyksiä”, kirjoittaa puolestaan Askolan entinen kunnajohtaja Jouni Martikainen.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen huomauttaa kuitenkin, että tartuntatautilain mukaan terveystarkastukseen osallistuminen ”taitaa olla” vapaaehtoista.

“Karanteenikaan ei taida olla aukoton. Vaikuttaa siltä, että suosituksin ja ohjein pitkälti täytynee mennä. Ei Suomessa taida voida pakottaa testiin, karanteeniin eikä moneen muuhunkaan. Neuvoin ja suosituksin mennään. Olisi ehkä syytä vahvasti suositella testin tekemistä riskialueilta tullessa. Niitä ei Suomessa ole määritelty”, hän tviittaa.

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet matkailijoiden tuovan koronaviruksen Suomeen nyt samalla tavoin kuin maaliskuun alussa. Viimeksi tänään sunnuntaina HUSin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen ja Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas ovat vaatineet viranomaisilta tiukempia toimia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti riskimaista Suomeen palaavien karanteeniohjeet lauantaina. Nyt suositellaan, ettei omaehtoisessa karanteenissa oleva mene työpaikalle tai muualle kodin ulkopuolelle, vaan pysyisi kotona.

Lisäksi THL suosittelee nyt, että omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen.Myös perusopetuksessa olevan lapsen kohdalla suositellaan kotiin jäämistä ja sopimista opetuksen järjestäjän kanssa erityisistä opetusjärjestelyistä. Lisäksi omaehtoisessa karanteenissa olevien tulee välttää julkisen liikenteen käyttämistä.