Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että tänään perjantaina lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitysluonnos työttömyysturvan lisäpäivien alaikärajan korottamisesta vuonna 1961 ja myöhemmin syntyneillä on Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäinen työllisyystoimi.

”Tämä taitaa olla tämän hallituksen ensimmäinen lausunnoille lähtenyt hallituksen esitysluonnos, jolla arvioidaan olevan työllisyyttä lisäävä vaikutus. Siitä se lähtee...”, hän kommentoi Twitterissä.

LUE MYÖS: Ekonomistin karu laskelma Rinteen hallituksen toimista: Jopa 16 000 työllistä vähemmän, 60 000 työpaikkaa ei riitä millään

Esityksessä on kyse niin sanotusta eläkeputkesta.

Hallitus linjasi syyskuun budjettiriihessä, että se antaa syksyllä esityksen työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden alaikärajan nostamiseksi yhdellä vuodelle vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä. Tämä tarkoittaa, että jatkossa vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt työtön henkilö olisi oikeutettu työttömyysturvan lisäpäiviin 62-vuotiaana, kun nyt ikäraja on 61vuotta. Vanhempien ikäluokkien lisäpäiväoikeuteen ei esitetä muutoksia.

Muutos pohjautuu keskeisten työmarkkinajärjestöjen vuonna 2014 tekemään eläkesopimukseen. Tavoitteena on pidentää työuria ja sitä kautta vähentää työttömyyttä ja lisätä työllisyyttä.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen huomauttaa, että uudistus vain estää työttömyyseläkeputken jatkuvan pitenemisen.

”Jos uudistus jää tähän, putkessa olevien määrä kääntyy pienen dipin jälkeen uudelleen kasvuun”, hän vastaa Twitterissä Kärkkäiselle.

Ekonomistit arvioivat Suomen työllisyyskehityksen jatkuvan tasaisena, mutta hallituksen toimiin tilanteen parantamiseksi suhtaudutaan varauksella. Tilastokeskus julkaisi tiistaiaamuna tuoreita lukuja työllisyydestä, ja työllisyyden trendiluku nousi hitusen 72,5 prosenttiin.

LUE LISÄÄ: Ekonomisti työllisyysluvuista: 75 000 työllistä uupuu – Rinteen hallituksen tavoite saattoi jo karata kauemmas