Lisääntyneillä avioeroilla ja perussuomalaisten kasvaneella kannatuksella on yhteys, väittää toimittaja Johanna Korhonen tänään julkistetussa pamfletissaan Kymmenen polkua populismiin.

– Näen populismin suosion ytimessä yhden keskeisen teeman: miehen aseman, Korhonen kirjoittaa.

Hän väittää, että tietyt miesryhmät aktivoituvat poliittisesti uudella tavalla, koska miehen roolimalli on muuttunut ja perinteistä maskuliinisuutta kyseenalaistetaan.

– Populistisella liikkeellä Suomessa on miehen kasvot. Perussuomalaisten äänestäjillä valta on suurimmaksi osaksi miehillä, Korhonen kertoo.

Ilmiö johtuu Korhosen mukaan siitä, että avioerot ovat Suomessa yleistyneet viime vuosikymmeninä. Tutkimusten mukaan naiset selviävät erosta paremmin kuin miehet.

Lapset jäävät usein äidille, mikä pahentaa miehen yksinäisyyttä erotilanteessa.

– Siinä, missä miehet tuntevat jäävänsä alakynteen lasten huoltajuusasioissa, jotkut heistä tuntevat uudenlaista voimaantumista verkon poliittisissa, etenkin maahanmuuttajavastaisissa keskusteluissa, Korhonen kirjoittaa.

– Populistisen retoriikan mukaan ennen perhe-elämäkin oli parempaa: herttainen äiti hyöri esiliina edessä keittiössä – Tämä ihannemaisema on kuin suoraan 1950-luvulta, Korhonen kertoo.

Eronneet miehet tuntevat itsensä Korhosen mukaan yksinäisiksi, katkeriksi ja haluavat kommunikoida jonkun kanssa.

Hänen mukaansa yksinäiset miehet päätyvät usein kansanedustaja Jussi Halla-ahon ympärille syntyneelle verkkosivustolle Hommaforumille, jossa pääasiassa miehet keskustelevat ärtymyksensä syistä.

– Ärtymyksen syyt vaihtelevat avioerolasten tapaamisoikeuksien ja elatusasioiden käsittelystä siihen miten sosiaalityöntekijät kirjoittajien mukaan suosivat ulkomaalaisia, Korhonen kirjoittaa.

Korhosen pamfletti Kymmenen polkua populismiin julkaistiin tänään osana brittiläisen ajatuspajan Counterpointin Euroopan laajuista selvitystä, jossa tutkitaan populistisia oikeistopuolueita Euroopassa.

– Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa ajateltiin yleisesti, ettei maassa ole rasismia. Nyt julkinen keskustelu on raaistunut, Korhonen sanoi tilaisuudessa.