Bitcoin-virtuaalivaluutta muistuttaa monelta osin pyramidihuijausta. Näin kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan Osakesäästäjien keskusliiton hallituksen puheenjohtaja ja Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius.

-Virtuaalivaluutan arvo perustuu vain uskoon siitä, että joku toinen maksaa siitä tulevaisuudessa enemmän kuin mitä sen arvo tänään on, Rothovius kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että myös Bitcoin-”pörssejä” on syntynyt kuin sieniä sateella hypen levitessä yhä laajemmalle. Markkinoiden tehokkuus on kuitenkin olematon, hinnat voivat vaihdella kymmeniäkin prosentteja eri pörssien välillä.

-Lisäksi, ainakin yksi näistä ”pörsseistä” on jo kadonnut, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että sen kautta rahojaan sijoittaneet ovat menettäneet koko pääomansa.

Tunnusomaista pyramidihuijauksille on Rothoviuksen mukaan myös se, että viimeisenä mukaan lähteneille jää Musta Pekka käteen, jos ja kun kohteen arvo romahtaa.

Rothovius sanoo, että virtuaalivaluutalle olisi kyllä tarvetta.

-Sen vain tulisi olla riittävän vakaa, jotta se toimisi alkuperäisessä tehtävässään vaihdon välineenä. Siksi toimivan virtuaalivaluutan arvo olisi kiinnitettävä johonkin, esimerkiksi valuuttakoriin. Mutta miksi kukaan loisi järkevää virtuaalivaluuttaa, eihän sitä pysty kunnolla rahastamaan?