Työttömyysturvan aktiivimallin vaikutus näkyy nyt työeläkeyhtiöissä työkyvyttömyyseläkehakemusten kasvuna, kertoo Yleisradio. Hakemuksen vireilläolo suojaa leikkurilta.

Työeläkeyhtiö Varmasta kerrotaan, että hakemusmäärät ovat kasvaneet jopa seitsemäntoista prosenttia.

– Aktiivimallissa on käytäntö, että aktiivisuusvelvoite ei ole voimassa sinä aikana, kun henkilöllä on työkyvyttömyyseläkehakemus vireillä. Tämä on nyt yksi tapa siirtää tai saada lisää aikaa siihen, että milloin aktiivimalli mahdollisesti pienentäisi toimeentuloa, arvioi Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs.

Hänen mukaansa vastaanotolle saapuu nyt henkilöitä, joilla ei ole vakavaa sairautta ja jotka eivät ole terveydenhuollon vakioasiakkaita. Työkyvyttömyyseläkehakemuksen saa vireille jättämällä hakemuksen esimerkiksi netissä. Kivekäs puhuu hakemusten ruuhkautumisesta.

– Tyypillinen tapaus, missä me katsotaan aktiivimallin vaikuttaneen, on tilanne, jossa pitkään työttömänä ollut henkilö hakee työkyvyttömyyseläkettä, Kivekäs sanoo.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto huomauttaa, että kasvu ei ole yllätys.

– Tästä asiantuntijat varoittivat, vaan meni kuuroille korville, hän toteaa Twitterissä. Twiitti nähtävissä alla.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan Ylelle, että hakemusmäärän kasvu otetaan vakavasti seurantaan.

– Siellä voi kuitenkin olla myös sellaista piilevää työkyvyttömyyttä, joka nyt tulee esiin, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila sanoo.