Valmet Automotive ja amerikkalainen Fisker Automotive ovat tehneet aiesopimuksen Fisker Karma ‑autojen valmistuksesta Suomessa. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lähikuukausina. Karma tulee Uudessakaupungissa loppuvan Porsche-tuotannon tilalle.

Fisker Karma on neliovinen sähköverkosta ladattava urheilullinen hybridi, joka esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran tammikuussa 2008. Ensimmäiset autot toimitetaan Pohjois-Amerikkaan vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä. Toimitukset Eurooppaan on tarkoitus aloittaa vuonna 2010. Fisker Automotiven suunnitelma on valmistaa 15 000 autoa vuodessa.

Fisker Automotive valitsi Valmet Automotiven suunnittelu- ja valmistuspalvelujen toimittajaksi maailmanlaajuisen haun jälkeen.

- Valmet pystyy tarjoamaan meille riittävän laadun ja nopeuden tuotantotavoitteidemme saavuttamiseksi, sanoo Fisker Automotiven toimitusjohtaja Henrik Fisker.

- Valmet on ihanteellinen kansainvälinen tukikohta, koska yli puolet Fisker Automotiven myynnistä tulee arviomme mukaan Pohjois-Amerikan ulkopuolelta.

- Ympäristöystävällisten sähköautojen markkinoiden arvioidaan kasvavan hyvin nopeasti, ja olemme ylpeitä päästessämme tässä kasvussa paalupaikalle, sanoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

- Fisker Automotive on edelläkävijä innovatiivisen teknologian soveltamisessa ympäristöystävällisiin premium-luokan autoihin. Strateginen kumppanuus Fisker Automotiven kanssa avaa uuden näköalan Valmet Automotivelle. Voimme muuttaa tuotantoprosessimme helposti sähkö- ja hybridiautojen valmistukseen ja uusiin korimalleihin sopivaksi. Uuteen strategiaamme sopii erinomaisesti se, että myös suunnittelulla on merkittävä rooli yhteistyössä.

Fisker Automotive on yksityisessä omistuksessa oleva amerikkalainen yhtiö. Sen perustivat vuonna 2007 yhteisyrityksenä Fisker Coachbuild, LLC ja Quantum Fuel Systems Technologies Worldwide Inc., joka on johtava sähkökäyttöisten ajoneuvojen teknologian kehittäjä.

Valmet Automotive tuottaa vaativien erikoisautojen tuotekehitys- ja valmistuspalveluja autoteollisuudelle. Tänään Valmet Automotive valmistaa Porsche Boxster ja Porsche Cayman ‑autoja Porsche AG:lle. Yhtiö kuuluu Metso-konserniin.

Uudenkaupungin tehdas jatkaa Porsche Boxstereiden ja Caymanien valmistusta vuoteen 2012. Valmet Automotive on valmistanut Porsche Boxstereita vuodesta 1997 ja Porsche Caymaneita vuodesta 2005.