Rakennustyömailla on todettu useita tautiryppäitä Suomessa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa. Laitoksen mukaan koronaepidemian torjuntaa on tehostettava työmailla.

”Koska rakennustyömailla työskentelee monista maista lähtöisin olevia työntekijöitä, jotka usein majoittuvat ahtaasti ja liikkuvat työmaalta toiselle, on koronaepidemian torjuntaan kiinnitettävä erityistä huomiota”, THL toteaa tiedotteessaan.

Ilmiö on kansainvälinen. Esimerkiksi Singaporessa koronapandemia ryöpsähti keväällä uudelleen käyntiin juuri siirtotyöläisten asuntoloissa. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo totesikin Uuden Suomen haastattelussa maanantaina, että tuoreessa Turun telakan tautiryppäässä on yhdistäviä tekijöitä maailman muihin viimeaikaisiin tautiryppäisiin. Myös Turussa virus levisi työntekijöiden asuntolassa.

Nyt esiin ovat nousseet rakennustyömaat. Rakennusyhtiö Lehto Group vahvistaa Ilta-Sanomille, että yhtiön rakennustyömaalla on havaittu 12 koronavirustartuntaa, joista 11 on ulkomaalaisilla rakennusmiehillä.

Kehitys ei ole yllättävä, sillä Rakennusliitto varoitti jo toukokuussa alan ulkomaalaisten työntekijöiden löyhien karanteeniohjeiden seurauksista.

Välttämättömän liikenteen kuten työmatkailun avauduttua ohjeistettiin, että Suomeen saapuneiden työntekijöiden pitää noudattaa hallituksen linjauksen mukaan ”omaehtoista karanteenia” 14 päivän ajan. Tämän ”karanteenin” aikana sai kuitenkin vapaasti liikkua töihin.

Rakennusliitto kritisoi tuoreeltaan Talonrakennusteollisuus ry:n ohjeistusta, jonka mukaan karanteenissa oltaisiin vain työajan ulkopuolella.

”Tämän ohjeistuksen noudattaminen tarkoittaisi rakennusalalla käytännössä maahantulokaranteenin täydellistä ohittamista ja altistaa yhä useamman rakennusalan työntekijän virukselle”, Rakennusliitto tiedotti toukokuussa.

Liitto huomautti jo tuolloin, että valtaosa rakennusalan komennusmiehistä asuu Suomessa yhteismajoituksessa, jossa samassa huoneessa asuu useita ihmisiä.

”’Karanteeninomainen olosuhde’ tarkoittaa käytännössä mahdollisen sairauden leviämistä kaikkiin asujiin ja viruksen leviämistä tehokkaasti myös työpaikalle”, liitto varoitti.

THL:n ohjeet, yhteismajoituksen siisteyteen panostettava

THL:n mukaan tartuntojen torjunta rakennustyömailla tapahtuu samalla tavalla kuin muuallakin yhteiskunnassa.

”Lähtökohtana on, että sairaana ei saa tulla työpaikalle. Työnantajan on syytä päivittää työmaan vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronatilanne huomioiden sekä ohjeistaa työntekijöitä. Lähikontaktien minimoiminen, käsihygienia, työvälineiden ja sosiaalitilojen puhdistus, työmaan siisteys ja riskiarvioon perustuva henkilökohtaisen suojainten käyttö sekä mahdollisen yhteismajoituksen siisteys ja hygieniajärjestelyt torjuvat taudin leviämistä”, THL:n tiedotteessa todetaan.

Omaehtoisessa karanteenissa on syytä minimoida lähikontaktit, THL jatkaa.

”Omaehtoista karanteenia on syytä noudattaa, mikäli työntekijä tulee Suomeen ulkomailta. Vain Baltian maista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuville ei suositeta karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa rajoitetaan tarpeettomia lähikontakteja 14 vuorokauden ajan. Vain työpaikan ja asuinpaikan välillä liikkuminen ja muu välttämätön liikkuminen on sallittu.”

”Työnteko ja muut työhön liittyvät asiat on järjestettävä niin, että omaehtoista karanteenia on mahdollista noudattaa. Omaehtoinen karanteeni koskee myös rakennustyömaan ulkopuolista toimintaa, esimerkiksi majoitustiloja ja vapaa-aikaa.”

Jos työmaalla todetaan koronatartuntoja, voidaan tartuntaketjuja katkaisemalla suojata työkavereita, kun sairastuneen kontaktit kartoitetaan ja taudille altistuneet määrätään karanteeniin. Testiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä.