Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, 31, on avannut vihreiden puheenjohtajapelin. Hän ilmoittautui kisaan Suomen Kuvalehden haastattelussa. Hän valottaa lähtöään myös Facebook-päivityksessään.

–Ystävät. Tästä on kyselty, mutta en lähde kisaan koska joku pyytää, vaan koska haluan olla rakentamassa Vihreistä entistä enemmän kaikkien liikettä. Meidän uutta luovalle ja eriarvoisuuden vastaiselle politiikallemme on nyt tilausta, hän kirjoittaa Facebookissa.

Suomen Kuvalehdelle hän sanoo, että valtaa ei pidä pelätä.

–Ajattelen muutenkin niin, että jos minä en sano, tee tai lähde ehdolle, aika usein sen tekee joku muu, minua parempituloinen, enemmän valtaapitävä ja yleensä mies. Haluan kannustaa erityisesti naisia ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä siihen, että meidän pitää ottaa valtaa politiikassa, hän sanoo lehdelle.

Ohisalon kampanjapäälliköksi lähtee vihreiden ex-kansanedustaja, kirjailija Rosa Meriläinen. Helsinkiläissyntyinen Ohisalo valmistelee väitöskirjaa leipäjonoissa käyvien ihmisten voinnista Itä-Suomen yliopistoon.

Vihreiden puheenjohtajakisaan odotettu kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ilmoitti yllättäen joulun jälkeen, ettei lähde ehdolle. Kansanedustajat Emma Kari sekä Touko Aalto puolestaan ovat ilmoittaneet kertovansa ratkaisuistaan kuntavaalien jälkeen. Ehdokkuutta harkitsee vakavasti myös kansanedustaja Ozan Yanar.

Vuodesta 2011 puheenjohtajana ollut Ville Niinistö väistyy kesän puoluekokouksessa oltuaan tehtävässä vihreiden salliman enimmäisajan.

Lue myös:

Vihreiden johdosta väistyvä Ville Niinistö: ”Kuntavaalit on hyvä testi”

Tutkija vihreiden hässäkästä: Kärkinimi ”voi yhä muuttaa kantaansa”

Ville Niinistön paikkaa harkitseva: ”Jännitteitä”

Soininvaara yllättyi – Mainitsee 2 nimeä vihreiden puheenjohtajaksi