Pekka Haavisto (vihr.) sanoi tänään valtiopäivien avajaisissa Uudelle Suomelle, että eurokriisiliitteessä oli vahva muotoilu.Kuva: Arsi Ikäheimonen / All Over Press

Eduskuntapuolueissa pohditaan, miten suhtautua hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) eilen julkistaman kysymyslistan liitteeseen, joka käsittelee eurokriisin hoitoa ja Suomen Eurooppa-linjaa.

Sipilä kysyy, hyväksyvätkö puolueet liittessä esitetyn kirjauksen ”hallitusohjelmaan”. Tänään valtiopäivien avajaisissa käytäväkeskustelusisa arvioitiin, että eurokriisiliitteen tiukka muotoilu on tehty perussuomalaisia varten. Kukaan ei tätä kuitenkaan halunnut omalla nimellään sanoa.

Kysymyslistan liitteessä esitelty kirjaus poikkeaa kokoomuksen ajamasta EU-linjasta.

- Tässä haetaan suuriakin linjanmuutoksia Suomen Eurooppa-politiikkaan, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän kolmas varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo Uudelle Suomelle.

Wallinheimon mukaan ”kokoomus ei aio merkittävästi muuttaa omaa Eurooppa-politiikkaansa”. Ex-pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitusohjelmassa vuodelta 2011 todetaan, että ”yhteisöllisyyteen perustuva toimintatapa on paras tapa taata unionin vakaa ja tasapuolinen toiminta sekä demokratian toteutuminen”.

- Emme voi olla itsellemme epärehellisiä. Meidän on vastattava rehellisesti äänestäjillemme. Emme voi tehdä suurempia myönnytyksiä aiempaan linjaamme. Vastaustemme pitää olla kokoomuslaisia, olemme sen velkaa äänestäjille. Puolueiden puheenjohtajat varmasti löytävät kompromissilinjan vastausten jälkeen käytävissä kahdenkeskisissä neuvotteluissa, Wallinheimo sanoo.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen ei halua kommentoida yksittäisiä kysymyksiä. Hän kuitenkin toteaa Uudelle Suomelle, että Sipilän eurokriisiliitteen kirjaus ”on aika iso muutos” Suomen aiempaan linjaan.

Paanasen mukaan SDP puhui vaalien alla samasta asiasta, mutta:

- Tässä [Sipilän paperissa] se oli muotoiltu eri tavalla kuin me olemme sen aiemmin muotoilleet, Paananen sanoo.

SDP:n eduskuntaryhmästä on kuitenkin Uuden Suomen korviin kuulunut myös jyrkempääkin näkemystä Sipilän linjaukseen liittyen.

Myös vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto ihmettelee eurokriisiä koskevaa Sipilän kysymystä.

- Hallitus tukee vahvaa sijoittajanvastuuseen perustuvaa pankkiunionia ja sen kehittämistä. Pyrkimyksestä talouspolitiikan koordinaation edelleen syventämiseen tulee luopua, Sipilän ehdotuksessa kerrotaan.

- Se oli aika vahvasti muotoiltu, Haavisto kommentoi edellä mainittua kohtaa Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa tänään.

Haaviston mielestä Sipilän tekstissä ei ollut kovin suurta visiota EU:n kehittämiseksi.

- Se oli pikemminkin, että pois yhteisestä talouspolitiikasta. Se kiinnitti oman huomion, Haavistoa sanoi.

- Tämä on ainakin hyvin eri tyyppinen kuin tämän istuvan hallituksen Eurooppa-linja ja ymmärrän, että Sipilä joutuu tasapainottelemaan, Haavisto sanoo.

Jo eilen vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi Uudelle Suomelle, että eurokriisikirjaus on sanavalinnoiltaan erilainen kuin vihreiden linja.

- Semmoinen myönteinen sitoutuminen EU:n ongelmien ratkaisemiseen ja ymmärrys sitä että yhdessä ratkotaan ongelmia, se on meidän painopiste. Kysymysten asettelut ovat vähän erityyppisiä, Niinistö sanoi.

Vihreiden Haavisto sanoo pitävänsä Sipilän Eurooppa-linjaa ”hyvin konservatiivisena”. Hän myös uskoo, että asiasta voi olla puolueiden välillä eriäviä mielipiteitä.

Tuore kansanedustaja, entinen talouskomissaari Olli Rehn (kesk.) kommentoi edellä mainittua kohtaa Sipilän ehdotuksesta Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa. Hänen mielestään se ”voidaan tulkita monella tavalla”.

- Siitä käydään varmasti jatkossa keskustelua, miten Suomi suhtautuu talous- ja rahaliiton kehittämiseen, Rehn sanoo.

Hänen mielestään jokaisen jäsenvaltion omavastuuta talouspolitiikassa pitäisi ensisijaisesti korostaa.

Puolueiden on määrä antaa vastauksensa Sipilän kysymyksiin huomiseen torstaihin kello 14:ään mennessä. SDP:stä, vihreistä ja kokoomuksesta annetaan ymmärtää, että vastaukset julkistetaan.