Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen katsoo, että koronaepidemian nopea tukahduttaminen olisi Suomen talouden kannalta paras vaihtoehto.

”Kukaan rajoitustoimien kohteeksi joutuva ei varmastikaan rajoituksista pidä. Jos sellaisten kohteeksi joutuu, toivoo myös, että rajoitukset olisivat lyhytaikaisia ja johtaisivat niiltä toivottuun tulokseen. En kuitenkaan usko, että taloudellinen toimeliaisuus palvelusektorilla elpyy niin kauan, kuin palvelujen käyttämiseen liittyy merkittävä koronatartunnan riski. Siksi koronaepidemian nopea tukahduttaminen olisi talouden kannalta edullisin vaihtoehto”, hän perustelee Puheenvuoron blogissaan.

Sanna Marinin (sd) hallitus on omassa koronastrategiassaan linjannut eri rajoitustoimien lievennysaikataulua, mutta todennut samalla, että rajoituksia voidaan palauttaa, jos epidemiatilanne Suomessa huononee.

Lasse Lehtonen huomauttaa, että talouskehityksen kannalta luottamus ja ennakoitavuus tulevasta kehityksestä ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita.

”Investointipäätöksiä tekevien tahojen on pakko omissa päätöksissään arvioida sitä riskiä, minkä koronatartuntojen määrän kasvu aiheuttaa investoinnin kannattavuudelle. Jos koronavirus jatkuvasti sairastuttaa ihmisiä Suomessa, rajoittaa kuluttajien huoli omasta ja läheisten turvallisuudesta kotimaan palvelujen käyttöä ainakin yhtä paljon kuin hallituksen asettamat viralliset rajoitukset”, hän kommentoi.

Myös merkittävä suomalainen tutkijajoukko on muodostanut epävirallisen ryhmän, joka ajaa Suomen virallisen koronapolitiikan vastaisesti taudin tukahduttamista. Samaan aikaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL) ja kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmän suosituksesta hallitus ajaa niin sanottua hybridimallia, jossa taudin leviämistä hidastetaan, testausta lisätään ja yhteiskuntaa avataan, mutta tukahduttamiseen ei uskota.

Tutkijaryhmä julkaisi torstaina Marinin hallitukselle suunnatun avoimen kirjeen, jossa viitataan esimerkiksi Taiwanin, Uuden-Seelannin, Australian, Hongkongin, Itävallan, Kreikan ja Islannin toteuttamaan tukahduttamisen strategiaan. Ryhmä katsoo, että tukahduttamalla koronaviruksen minimiin Suomessa, voisi maa ja talouselämä palata nopeammin ”lähes normaaliin arkeen” kuin hallituksen hillintästrategialla.

Lue tarkemmin: