Johnny Deppiä veikataan Oscar ehdokkaaksi.Kuva: EPA / All Over Press

Uusi tutkimus on selvittänyt, miksi naiset suosivat tummia miehiä ja miehet vaaleita naisia, kertoo brittilehti Daily Mail.

Toronton yliopistossa Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan naiset valitsevat tummia miehiä, koska tumma hiusten- ja ihonväri liitetään seksiin, viriiliyteen, salaperäisyyteen ja vaaraan. Esimerkiksi näyttelijät Johnny Depp ja Colin Farrell miellyttävät naisia.

Miehet puolestaan suosivat sekä hiuksiltaan että iholtaan vaaleita naisia kuten näyttelijätär Nicole Kidmania ja laulajatar Kylie Minoguea, koska liittävät heidät viattomuuteen, puhtauteen, vaatimattomuuteen, neitseellisyyteen, haavoittuvuuteen ja hyvyyteen.

Tutkimusaineistona käytettiin 2000:a mainosvalokuvaa. Tohtori Shyon Baumannin mukaan esteettisyys liitetään moraalisiin ominaisuuksiin. Tummia naisia pidetään seksuaalisempina ja vaarallisempina kuin vaaleita.

Tutkituissa kuvissa tummat naiset olivat todennäköisemmin pukeutuneet paljastavammin kuin vaaleat naiset. Vaaleat naiset taas esitettiin useammin konservatiivisesti pukeutuneina ja ystävällisinä.

Baumannin mukaan ne miehet, jotka pitävät enemmän tummista naisista, pitävät enemmän myös vaaran tunteesta. Baumannin mukaan vaaleista naisista pidetään kuitenkin enemmän, koska he edustavat sellaista käytöstä, jota pidetään naiselle sopivana. Baumannin mukaan mieltymykset vaaleuteen ja tummuuteen ovat syvälle juurtuneiden, kulttuuristen arvojen ilmentymiä.