Ruisleipä on suomalaisten kiistaton suosikkileipä. Säännöllisesti ruisleipää syö 85 prosenttia suomalaisista, ja joka neljäs valitsee ruisleivän ostoskoriinsa aina. Joka kolmas on lisännyt ruisleivän syömistä kuluneiden viiden vuoden aikana, kertoo tuore kysely.

Rukiinen leipä maistuu kaikenikäisille, mutta erityisen hyvin se maistuu yli 60-vuotiaille, joista 89 prosenttia on ruisleivän säännöllisiä käyttäjiä. Alle 25-vuotiaistakin 79 prosenttia syö ruisleipää säännöllisesti.

Eniten ruisleivän ystäviä löytyy Itä-Suomesta. Kun itäsuomalaisista 90 prosenttia kertoo syövänsä ruisleipää säännöllisesti, länsisuomalaisista sitä syö 81 prosenttia.

Kun suomalainen valitsee leivän, hän kiinnittää huomiota ennen muuta leivän tuoreuteen ja terveellisyyteen. Näillä perusteilla leivän valitsee yli puolet suomalaisista. Seuraavaksi tärkeimpiä perusteita ovat leivän kotimaisuus (37 prosenttia) ja tuttu maku (36 prosenttia). Hinta on tärkeä valintakriteeri joka kolmannelle.

Leivän terveellisyys kiinnostaa suomalaiskuluttajia entistä enemmän. Tämä on kyselyn mukaan yleisin leivänkulutuksessa viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut muutos. Vastaajista 40 prosenttia kertoo kiinnittävänsä aiempaa enemmän huomiota leivän terveellisyyteen, esimerkiksi kuitupitoisuuteen.

Leipomokonserni Vaasan teettämän kyselyn toteutti TNS Gallup heinäkuussa 2009. Kyselyyn haastateltiin 1 059 suomalaista.