Saudi-Arabia on kieltäytynyt YK:n turvallisuusneuvoston paikastaan. Saudien piti liittyä neuvoston vaihtuvaksi jäseneksi, mutta valtion diplomaatit protestoivat neuvoston toimintaa, kertoo kansainvälinen lehdistö ja BBC.

Maan diplomaattien mukaan turvallisuusneuvosto toimii ”kaksilla standardeilla”, eikä ole toimintakykyinen ratkaisemaan maailmalla käynnissä olevia konflikteja.

Suomi pyrki tänä vuonna turvallisuusneuvoston jäseneksi, mutta ei päässyt.

Kritiikki kohdistuu erityisesti neuvoston toimiin Syyrian sisällissodan suhteen. Saudi-Arabia pitää konfliktissa Syyrian oppositiotaistelijoiden puolta.

Turvallisuusneuvoston päätöslauselmat Syyriasta ovat toistaiseksi vesittyneet veto-oikeuden omaavien maiden välisten kiistojen vuoksi. Venäjä on tilanteessa Syyrian hallinnon puolella ja länsivallat oppositiotaistelijoiden puolella.

Syyriassa käytettiin tänä syksynä kemiallisia aseita oppositiojoukkoja ja siviilejä vastaan. Teko tuomittiin pian ja Yhdysvallat uhkasi jo sotilaallisilla toimilla Syyrian hallintoa.

Saudi-Arabian mukaan YK:n tärkeimmän neuvoston toimintaa pitää uudistaa radikaalisti ennen kuin maa suostuu osallistumaan neuvoston toimintaan.