Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman kertoo ihmetelleensä matkoilla ollessaan negatiivisia reaktioita, joita presidentti Sauli Niinistön puhe turvapaikanhakuilmiöstä herätti.

Kristillisdemokraatit painottivat jo silloisen puheenjohtajansa Päivi Räsäsen sisäministerikaudella, että pakolaisia tulisi ottaa Suomeen kansainvälisen pakolaisjärjestelmän kautta enemmän kuin nykyisin, mutta turvapaikanhakujärjestelmää tulisi suitsia. Räsänen perusteli linjausta sillä, että pakolaisleireillä olevat ihmiset ovat hädänalaisempia kuin ne, jotka kykenevät itse matkaamaan turvapaikan perässä.

Östman jatkaa kirjoituksessaan tätä linjaa ja tukee presidentti Niinistön mietintöjä kansainvälisten sopimusten ongelmista.

– Ensinnäkin emme auta pakolaisia pitämällä ovet auki kaikille. Se johtaa siihen, ettei meillä ole varaa auttaa niitä, jotka todella tarvitsevat apuamme. Kiintiöpakolaiset ovat niitä, joita juridisesti voidaan kutsua ”pakolaisiksi”. Turvapaikanhakija ei ole automaattisesti pakolainen. Tähän myös presidentti yritti kiinnittää huomiota, Östman kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Presidentti Niinistö totesikin valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessa Euroopan joutuvan nyt pohtimaan, ”suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä”. Hän mainitsi ”pahimmassa hädässä olevat” ihmiset myöhemminkin puheessaan ja totesi suoraan, että ”me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa”.

Östman myös katsoo, että parempaa elintasoa etsivien ei tulisi voida saapua Eurooppaan turvapaikanhakujärjestelmää käyttäen. Esimerkiksi Suomessa on arvioitu, että noin 60 prosenttia hakijoista ei ole oikeutettuja turvapaikkaan.

– Sitten meille tulee niitä, jotka haluavat paremman elämän. Heidän ei tulisi saapua tänne turvapaikanhakijoina. Kaikilla ihmisillä on oikeus muuttaa toiseen maahan saadakseen paremman elämän, näin tekivät monet meidänkin esi-isistämme. Turvapaikanhakujärjestelmä ei ole kuitenkaan heitä varten, Östman kirjoittaa.

Kristillisdemokraatit ovat olleet kriittisiä EU:n taakanjakomekanismeille, joiden perusteella turvapaikanhakijoita on ollut määrä toimittaa Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin.

– Olemme sanoneet, että tämä antaa väärän signaalin rikollisille ihmisten salakuljettajille Afrikassa ja Lähi-idässä. Nyt näemme miten tässä on käynyt. Liittokansleri Merkel ajoi kovasti tätä linjaa vielä viime kesänä mutta nyt näyttää, että myös hän on herännyt. Suomen hallitus näyttää samoin heränneen. Toivottavasti ei liian myöhään, Östman toteaa.