Suomalainen tutkija, tohtori Pekka Kauppala hämmästelee Puheenvuoro-blogissaan Saksan pelaamista kaksilla korteilla Euroopan vakausmekanismin, EVM, kanssa. Käytännössä Saksa ajaa linjaa, jota se ei voisi itse hyväksyä, Kauppala pohtii.

EU:n huippukokous hyväksyi perjantaina Saksan ja Ranskan ajaman linjauksen EVM:stä, jonka mukaan päätöksiä ei tehdä yksimielisyysperiaatteella, vaan jatkossa riittäisi 85 prosentin määräenemmistö. Suomen eduskunnan perustuslakivaliokunta on pitänyt tätä perustuslain vastaisena, ja Suomi sai ajettua julkilausumaan alaviitteen.

Kun Suomi vielä empii kantaansa, linjaa Eurooppa-oikeuden instituutin johtaja, saksalainen Frank Schorkopf Spiegel-lehden haastattelussa, että kyse olisi Saksan perustuslain kannalta jättiongelmasta, jos se mahdollistaisi päätökset Saksaa vastaan.

Schorkopf toteaa, että äänet jäsenmaiden kesken on painotettava niin, että Saksan veto-oikeus säilyy, sillä muuten "tuskin olisi ajateltavissa, että liittovaltion perustuslakituomioistuin hyväksyisi järjestelyn". Perustuslain muutos ei riittäisi, koska veto-oikeuden kumoaminen loukkaisi Schorkopfin mukaan "kansalaisten demokraattisia osanotto-oikeuksia".

- Saksan "ikuisuusprinsiippi", johon professori viittaa, sanoo että demokraattisia perusoikeuksia voidaan muuttaa vain kumoamalla koko perustuslaki ja laatimalla kokonaan uusi sellainen kansanäänestyksessä hyväksyttäväksi, Kauppala selventää blogissaan.

Kauppala kertoo Uudelle Suomelle hämmästelevänsä, kuinka elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) sättii blogissaan yksimielisyysperiaatetta vaativaa SDP:tä ja tukee näin Saksan linjaa. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen totesi aiemmin, että joko yksimielisyysperiaate toteutuu tai Suomi ei osallistu EVM:ään.