Tutkimustoiminta uudenlaisen, etälaukaistavan räjähdekentän kehittämiseksi on alkanut, kertovat Lännen Median sanomalehdet. Uutta hanketta toteuttaa Puolustusvoimat yhdessä suomalaisyritysten kanssa. Järjestelmää on tarkoitus kokeilla ensi vuonna ja saada pian sen jälkeen tuotantoon.

Vastaavaa järjestelmää ei ole kaupallisesti saatavilla. Uudella asejärjestelmällä on tarkoitus korvata jalkaväkimiinat, joista Suomi luopui liittyessään Ottawan miinasopimukseen.

Vaikka Puolustusvoimille myönnettiin 200 miljoonaa euroa vuosiksi 2009–2016 juuri jalkaväkimiinat korvaavien asejärjestelmien löytämiseksi, on esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioinut, etteivät uudet järjestelmät ole kyenneet korvaamaan miinojen myötä poistuvaa aluevaikutuskykyä ja miinakauhua.

– Nyt täytyy selvittää missä määrin näitä jalkaväkimiinoja voidaan muuttaa etälaukaistaviksi, missä määrin pystytään uutta teknologiaa hyödyntämään ja muodostamaan tällaisia älykkäitä miinakenttiä. Ne eivät toki ole niin kustannustehokas ratkaisu kuin jalkaväkimiinat, mutta jos Ottawan sopimuksessa aiotaan pysyä, niin sitten täytyy keksiä korvaavia menetelmiä, Niinistö arvioi Uudelle Suomelle viime kesäkuussa.

Ottawan sopimus kieltää ainoastaan henkilömiinat, mutta ei esimerkiksi etälaukaistavia räjähteitä. LM:n tietojen mukaan sopimuksen voidaan tulkita sallivan räjähteet, jotka sotilas laukaisee tarkastellen kohdealuetta teknologiavälitteisesti esimerkiksi miehittämättömän lennokin avulla.