Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ja julkisoikeuden apulaisprofessori Juha Lavapuro tyrmäävät täysin hallituksen maahanmuuttopoliittiset toimenpide-ehdotukset, kertoo uutispalvelu Edilex.

- Julkistetut maahanmuuttopoliittiset toimenpiteet ovat luku sinänsä. Niihin liittyvät perustuslailliset ongelmat ovat jo niin ilmeisiä, että hallituksen kykyä tai tahtoa lukea ja ymmärtää perustuslakia voi hyvällä syyllä epäillä, Ojanen ja Lavapuro laukovat.

Heidän mielestään Juha Sipilän (kesk.) hallitus ”ei tunnu enää vilkuilevan etukäteen edes perustuslakiin poliittisia linjanvetoja tehdessään”.

LUE MYÖS: Suuri muutos löytyikin paperista: Näin Suomen maahanmuuttolinja kiristyi tänään

Ojanen ja Lavapuro nostavat esiin muun muassa hallituksen tahdon selvittää, voitaisiinko oleskeluluvan saaneille luoda oma kotouttamisjärjestelmä, jossa sosiaalitukien tasot olisivat lähtökohtaisesti alhaisempia kuin nykyisessä asumisperusteisessa järjestelmässä. Tätä hanketta esitteli perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.).

LUE MYÖS: Ministeri veti esiin laskelman turvapaikanhakijoista: ”Tämä voi kuulostaa kylmältä”

- Tarvitseeko ylipäätään alkaa selvittää tällaisten suunnitelmien perustuslaillisuutta ja sopusointua Suomen kv. ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa? Eikö jo vilkaisu perustuslain 19 §:n ja 6 §:n säännöksiin riittäisi johtopäätökseen, ettei erillinen, tasoltaan matalampi sosiaaliturvajärjestelmä ole sallittu? Ojanen ja Lavapuro hämmästelevät Perustuslakiblogissaan.

Näissä perustuslain kohdissa puhutaan jokaisen oikeudesta välttämättömään perustoimeentuloon sekä ihmisten yhdenvertaisuudesta lain edessä.

Ojasen ja Lavapuron mukaan perustuslaista ”on jokaisen lukutaitoisen luettavissa”, ettei ketään saa ilman hyväksyttävää syytä asettaa eri asemaan alkuperän, uskonnon tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Ojanen ja Lavapuro kysyvätkin blogikirjoituksensa otsikossa, ”hakeeko hallitus tietoisesti perustuslaillista konfliktia”.

Kirjoittajat toteavat jäävänsä odottamaan hallituksen perusteita kotouttamisjärjestelmän alemmalle tukien tasolle.