EU-johtajat kokoontuvat tänään torstaina Brysseliin päättämään, kenestä tulee seuraavan komission puheenjohtaja. Lisäksi paketissa on kolme muutakin paikkaa, josta pitäisi sopia samalla.

EU-johtajat keskustelevat ensin muun muassa ilmastonmuutoksesta ja illallisen yhteydessä nimityksistä. Nimityskeskustelussa on sellainen radiohiljaisuus päällä, että edes internet ei toimi kokoushuoneessa, jotta mitään tietoja ei vuodettaisi ulkopuolelle.

”Tavoitteena on, että tänään tai viimeistään näiden kahden päivän aikana löytyisi ratkaisu. Se olisi kaikkien kannalta huomattavasti parempi ratkaisu”, sanoi tuore pääministeri Antti Rinne (sd) saapuessaan kokoukseen.

Hän oli huippukokouksessa ensimmäistä kertaa pääministerinä.

”Ihan mukavalta [tuntuu], täällä on itse asiassa paljon tuttuja, jotka tulleet valtiovarainministerin aikoina tutuksi eri yhteyksissä”, Rinne kommentoi tuntemuksiaan.

Viimeiset viikot ovat olleet täynnä huhuja siitä, mikä nimi on kulloinkin pinnalla. Esitetyt vaihtoehdot ovat olleet niin erilaisia, ettei niistä voi päätellä, mikä on nimityspelin lopputulos.

Yksi asia näyttää olevan varmistumassa: keskustaoikeistolaisen EPP:n ehdokkaan Manfred Weberin mahdollisuudet komission pomoksi kutistuvat.

Torstaina Euroopan parlamentin sosiaalidemokraatit ja liberaalit ilmoittivat virallisesti Weberille, etteivät he tue häntä puheenjohtajaksi. Vihreät eivät ole vielä tehneet päätöstään.

LUE MYÖS: Alexander Stubb komission puheenjohtajakilvasta TE:lle: ”Noista hommista ei kieltäydytä – kukaan ei tiedä miten tämä päättyy”

Euroopan parlamentti ei päätä puheenjohtajan paikasta, mutta se hyväksyy ehdokkaan. Parlamentin osalta keskeinen kysymys on koko ajan ollut se, löytyykö sellainen ehdokas, joka saa puolelleen parlamentin enemmistön.

Komission puheenjohtajan nimittää Eurooppa-neuvosto eli Brysseliin kokoontuvat EU-maiden valtion- ja hallitusten päämiehet. Sielläkin vastustus Weberiä kohtaan on varsin voimakasta ja päättäväistä. Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei halua Weberiä, vaan jonkun voimakkaamman ja kokeneemman hahmon johtoon.

LUE LISÄÄ:

Macron ja Merkel päätyivät vastakkain – Taistelu EU:n ykköspaikasta käynnissä

Stubbin voittaneelle Weberille täystyrmäys – EU:n uusi ”kuninkaantekijä” vaatii valtaa: ”Enemmistö ei ole mahdollinen ilman meitä”

Muilta osin tilanne on aivan auki. Pelissä ovat yhä sellaiset nimet, kuten sosialidemokraattien Frans Timmermans, liberaalien Margrethe Vestager ja EU:n brexit-neuvottelija ja EPP:läinen Michel Barnier.

Timmermansia vastustavat EU-johtajien keskuudessa esimerkiksi Puola, jota Timmermans on komissaarin tehtävissä kritisoinut oikeusvaltion heikentämisestä.

Näennäisesti pelissä ovat siis Vestager ja Barnier. Barnier olisi hyvä kompromissiehdokas, koska siinä tapauksessa EPP saisi pitää komission puheenjohtajan paikan. Barnier on kerännyt EU-neuvottelijana myös EU-johtajilta kehuja.

Listalla on myös muita nimiä, kuten Kansainvälisen valuuttarahaston johtaja Christine Lagarde, jota osa kovasti toivoisi EU:n huipulle. Hän on nainen, ranskalainen ja EPP:läinen.

Kova kiire päättää

Nimityspaketista päättäminen näyttää vaikealta, mutta EU-johtajilla on paine saada päätöksiä aikaiseksi: Euroopan parlamentin ensimmäinen täysistunto on reilun viikon päästä.

Istunnossa parlamentti ei ehkä esitä komission puheenjohtajaa, mutta varmasti päättää parlamentin puheenjohtajasta. Se taas vaikuttaa muiden huippupestien tasapainoon. Jos puheenjohtajaksi valitaan esimerkiksi liberaalien Guy Verhofstadt, se blokkaa todennäköisellä varmuudella liberaalien mahdollisuudet komission puheenjohtajuuteen ja mahdollisesti muihinkin paikkoihin.

Liberaalin valinta parlamentin puheenjohtajaksi kuitenkin määrittelee palikat jo liiaksi, jotta EU-johtajilla olisi täysi vapaus valintoihin.

Komission puheenjohtajuuden lisäksi EU-johtajien on päätettävä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajasta, ulkopolitiikkaa johtavasta korkeasta edustajasta ja Euroopan keskuspankin pääjohtajasta. Vaikka EKP:n paikka ei varsinaisesti ole poliittinen ja siihen halutaan asiantuntija, puoluekirjoilla on merkitystä.

Lisäksi pelissä ovat mukana tietenkin sosiaalidemokraatit toiseksi suurimpana parlamenttiryhmänä. He ovat indikoineet, että heille perinteisesti annettu korkean edustajan paikka ei enää riitä, vaan ryhmä haluaa näkyvämmän pestin EU:n sisällä.

EPP:lle keskeinen kysymys on, haluavatko he pitää komission puheenjohtajuuden vai tukea Weberiä ja kärkiehdokasmenettelyä. Kärkiehdokkuuden periaate tarkoittaa, että eurovaaleissa suurimmaksi äänestetyn ryhmän ehdokas valitaan komission puheenjohtajaksi.

Nimityspaketissa pitäisi huomioida puoluetasapainon lisäksi sukupuoli, maiden koko ja maantieteellinen sijainti. Soviteltavaa on siis paljon.

Suomesta tarjolla on Erkki Liikanen ja Olli Rehn. Heidän nimet ovat olleet aina mukana listoissa, jossa potentiaalisia kandidaatteja EKP:n pääjohtajaksi on esitetty. Tänään illalla selvinnee, kuinka heidän käy.

LUE LISÄÄ: Talouslehti valitsi: ”Erkki Liikanen on paras” Euroopan keskuspankin johtoon