Brexit-riitely 2.0 on täydessä vauhdissa. Britannian hallitus on lisännyt vanhoihin elementteihin EU-vastaisen tylyn linjan uuden version.

Vuosi sitten pääministeri Boris Johnson rikkoi lakia yrittämällä lähettää parlamentin ylipitkälle tauolle kesken kuumimpien eroneuvottelujen. Tällä kertaa hallitus aikoo rikkoa tarkoituksella kansainvälistä lakia, EU:n kanssa sovittua erosopimusta.

”Konservatiivien sisälle on syntynyt taas sisäinen oppositio.”

Maanantaina parlamentin alahuoneessa alkoi vääntö sisämarkkinalaista, jonka eräät Pohjois-Irlannin kauppaa koskevat kohdat ovat ristiriidassa sopimuksen kanssa. Brittihallitus yrittää painostaa EU:ta, kun neuvottelut uudesta kauppasopimuksesta ja brexitin siirtymäajan jälkeisestä suhteesta käyvät kuumina.

LUE ANALYYSI: Boris Johnsonin linja tyrmistytti oikeusoppineet: Brexit-suunnitelma rikkoo kansainvälistä lakia

Parlamentissa hallitusta vastassa ovat työväenpuolue ja pienemmät oppositiopuolueet, mutta konservatiivien sisälle on syntynyt taas sisäinen oppositio.

Boris Johnson ei ole helläkätinen niitä kohtaan, jotka rikkovat häntä vastaan. Edellisen parlamentin konservatiiviryhmästä erotettiin hallitusta vastaan äänestäneet edustajat ja kriittiset ministerit tiputettiin hallituksesta.

Kansanedustajat tietävät, että hallituksen esitykset on nieltävä, jos parlamenttiuran ei halua tyssäävän lyhyeen.

Samat rajoitukset eivät koske politiikan veteraaneja, joiden uran huippu on jo takanapäin. Viisi entistä pääministeriä on varoittanut toimista, jotka vievät Britannian maineen maailmalla.

Heistä yksi, Theresa May, istuu yhä alahuoneessa. Siellä on myös hallituksen entinen lainopillinen neuvonantaja ja oikeuskansleri, tiukka brexitin tukija Geoffrey Cox, joka ilmaisi voimakkaasti huolensa kansainvälisen lain loukkaamisesta.

Suuren parlamenttienemmistönsä turvin Boris Johnson sai junailtua lakiesityksen läpi alahuoneessa myöhään maanantaina. Seuraava vaihe on ylähuone, jossa konservatiiveilla ei ole enemmistöä ja jossa voi tulla tyrmäys.

Kakkoskammarissa on hallitusten nimittämiä entisiä kansanedustajia, muuten ansioituneita kansalaisia, piispoja ja muutamia paikkansa perineitä. Se on epädemokraattisesti valittu keskustelukerho, mutta siellä on myös tiivistettyä lakiasiantuntemusta.

Ylähuoneesta ei edetä minnekään, eivätkä päärit pelkää puhua. Ylähuone ei voi estää lain hyväksymistä, mutta se voi jarruttaa.

Kun kokemuksen ääni puhuu, päätöksiä tekevät eivät ainakaan voi väittää, ettei heitä olisi varoitettu.

Kirjoittaja on kirjeenvaihtaja Lontoossa.