Israel on valmistautumassa täysimittaiseen maahyökkäykseen Gazassa, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Israelin armeija on kutsunut reserviläisiä harjoituksiin ja maan pääministeri Benjamin Netanjahu piti tänään huolestuttavan puheen, jossa hän uhkasi Gazaa hallitsevaa Hamasia maahyökkäyksellä.

Liikekannallepano on toistaiseksi tarkoittanut osan reservistä kutsumista takaisin palvelukseen.

Gaza on Välimeren rannalla sijaitseva pieni palestiinalaisalue, jonka Israel on saartanut. Gazassa valtaa pitää Hamas-järjestö, joka lasketaan terroristijärjestöksi. Hamasin lisäksi alueella toimii useita pienempiä järjestöjä, jotka jatkavat sotilaallista vastarintaa Israelia vastaan.

Torstai-iltaan mennessä Gazan kärjistyneessä tilanteessa on laskettu jo 18 kuollutta. Ruumisluku on suhteellisen pieni, mutta sillä voi olla jäätävät seuraukset koko Lähi-idän tilanteelle, arvioi Al-Jazeera.

Netanjahun puheessa toistui lupaus tehdä kaikki mahdollinen israelilaisten suojelemiseksi Hamasin ja palestiinalaistaistelijoiden iskuilta. Gazasta on ammuttu Israelin puolelle useita raketteja ja kranaattitulta viime päivien aikaan.

- Gazassa toimivat terroristit syyllistyvät kaksikertaiseen sotarikokseen: he hyökkäävät israelilaisia siviilejä vastaan ja piiloutuvat sitten palestiinalaisten siviilien selän taa, Netanjahu syytti.

Armeija on saanut luvan myös maahyökkäykseen, mutta päätöstä joukkojen lähettämisestä Gazaan ei ole vielä tehty, lehdistö kertoo.

Tänään myös Egypti reagoi Israelin uhkauksiin vaatimalla Yhdysvaltoja puuttumaan juutalaisvaltion hyökkäysaikeisiin.

Toistaiseksi Israel on moukaroinut ilmaiskuilla Gazaa. Keskiviikkona ilmasta ammuttu raketti surmasi korkea-arvoisen Hamasin sotilasjohtajan.

Samaan aikaan Lähi-itää horjuttaa Syyrian hallitsemattomaksi muuttunut sisällissota, jota ei ole kansainvälisistä rauhantöistä huolimatta saatu ratkaistuksi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon otti tänään yhteyttä pääministeri Netanyahuun ja pyysi, ettei Israel horjuttaisi alueen herkkää rauhaa ylimitoitetuilla kostotoimilla Gazassa.