Kritiikki puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin) kohtaan jatkuu. Niinistö kutsui tiistaina uudemman kerran tiedustelulakeja kritisoineita professoreita ”perustuslakitalebaneiksi”.

LUE TARKEMMIN: Ministeri Niinistöltä rajut syytökset: ”Palkkio 670–1340 €/lausunto – perustuslakitalebanit saivat tahtonsa läpi”

”On täysin sopimatonta, että puolustusministeri kutsuu perustuslakiasiantuntijoita ’talebaneiksi’. Tämä on samaa asiantuntijoita väheksyvää sarjaa kuin pääministeri [Juha] Sipilän [kesk] taannoiset puheet ’kaiken maailman dosenteista’. Mitään asiaperusteita ministeri Jussi Niinistö ei kyennyt sanomaan ulostulolleen”, oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö kirjoittaa Facebookissa. Katso Ville Niinistön päivitys jutun lopusta.

LUE LISÄÄ: Juha Sipilän sanat dosenteista järkyttävät – ”Yleisen vitsin kohteena”

Ville Niinistön mielestä puolustusministeri kritisoi samalla myös eduskunnan puhemiestä Paula Risikkoa ja ylipäänsä oikeusvaltion menettelytapoja. Risikko päätti vetää tiedustelulakipaketin pois täysistunnon esityslistalta ja esittää uutta käsittelyä valiokunnissa perustuslainmukaisuuden varmistamiseksi.

”Tällainen on täysin sopimatonta käytöstä ministeriltä. Kun pääministeri Sipilä on toistuvasti moittinut julkista keskustelua tahallisista väärinymmärryksistä ja leimaavasta sävystä, olisi nyt oikea ja korkea hetki häneltä antaa moitteet hallituksensa ministerille sopimattomasta käytöksestä”, Ville Niinistö vaatii.

Helsingin Sanomat kysyi Jussi Niinistöltä, onko hänen ulostulonsa linjassa perustuslain 31. pykälän kanssa, jonka mukaan kansanedustajan on käyttäydyttävä vakaasti ja arvokkaasti loukkaamatta toista henkilöä.

”Kun julkisessa tehtävässä on, täytyy itse kunkin hieman ottaa iskuja vastaan, jos niitä jakeleekin. Tämä on pelin henki”, Jussi Niinistö vastasi lehdelle.

Myös oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati tiistaina Sipilää puuttumaan puolustusministeri Niinistön käytökseen. LUE LISÄÄ: Li Andersson hurjistui Jussi Niinistön puheista: ”Juha Sipilä ei voi olla hiljaa – vaientamisyritys”

Kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kommentoi puolustusministerin ulostuloa Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona.

”En vastaa toisen ministerin sanomisiin tai puolesta, mutta kannustan pikemminkin siihen, että meillä käytetään asiantuntijoita kaikessa lainvalmistelussa ja näin tehdäänkin. En ainakaan rupea hänen sanomisiaan tässä puolustelemaan enkä selittelemään, hän vastatkoon itse omista sanomisistaan. Pikemminkin tässä taisi olla kysymys eduskunnan prosesseista: perustuslakivaliokunnasta ja siitä syystähän siellä juuri kuullaankin asiantuntijoita tänäänkin, jotta meillä on paras mahdollinen asiantuntijanäkemys käytössä ennen lain säätämistä, myös perustuslainmukaisuudesta”, Grahn-Laasonen sanoi.