Suomi on valmis osallistumaan Schengen-alueelle tulevien turvapaikanhakijoiden niin kutsuttuun ”taakanjakoon”. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tänään eduskunnassa, miksi Suomen linja on muuttunut asiassa verrattuna edellisiin hallituksiin.

Asiaa hämmästeli hiljattain edellinen sisäministeri, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen Uuden Suomen haastattelussa.

- Kaikki maat – lukuun ottamatta Bulgariaa ja Unkaria – osallistuvat taakanjakoon, Orpo sanoi.

Miksi Suomen linja on muuttunut?

- Tilanne on dramaattisesti muuttunut, eikä vain Etelä-Euroopassa vaan myös Länsi-Balkanilla. Tilanne on muuttunut niin nopeasti, että Eurooppa on muuttanut kantaansa asiassa, ei Suomi, Orpo vastasi eduskunnassa.

- Määrät ovat niin valtavia. Viimeisen vuoden aikana on yli 300 000 laitonta turvapaikanhakijaa tullut. Nyt kaikki mittarit näyttävät, että tulijoiden määrä on paljon suuremmassa nousussa.

Aiemmin Suomen kanta Etelä-Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden suhteen on ollut tiukka. Suomi on kannattanut vapaaehtoisuutta, eli sitä ettei EU-maita velvoitettaisi käsittelemään turvapaikkahakemuksia toisista Schengen-maista. Nyt on päädytty "vapaaehtoiseen pakollisuuteen". Orpo kertoi keskustelleensa asiasta paljon Räsäsen kanssa viime aikoina.

Kyse on ihmisistä, jotka saapuvat eritoten Etelä-Euroopan maihin ilman pakolaisstatusta. Tulijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti niin kutsutun vuoden 2012 arabikevään jälkeen sekä Syyrian sisällissodan kiihdyttyä.

Pelkästään viime vuonna Euroopan rajoille saapui noin 300 000 turvapaikanhakijaa. Valtaosa hakijoista tulee Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan.

Nyt EU-maat keskustelevat noin 40 000 turvapaikanhakijan hakemusten käsittelystä muualla kuin tulomaassa Etelä-Euroopassa. Suomen osuus taakasta olisi noin 800 hakijaa, mutta Orpo ei vahvista tätä lukua.

- Siitä [luvusta] en voi sanoa yhtään mitään. Komissio ja EU-maat käyvät parhaillaan virkamiestasolla kahdenvälisiä neuvotteluja. Loppuviikosta tiedämme, miten prosessi menee, mutta emme välttämättä silloinkaan tarkkoja määriä, Orpo sanoi.

Erityisesti hallituspuolue perussuomalaiset on vastustanut Suomen osallistumista turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyyn. Perussuomalaisten vaatimuksesta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan kirjattiin, että Suomen vastaanottamien pakolaisten määrä pidetään viime vuosien tasolla.

Alun perin Suomen oli tarkoitus käsitellä Syyriasta paenneiden ja Välimeren ylittäneiden ihmisten hakemukset hieman noin 1 000 pakolaisen kiintiön sisällä.

Ei-pakolaisstatuksella Suomeen pyrkiviä turvapaikanhakijoita Suomi on ottanut vastaan noin 1 300 vuodessa. Hakemuksia Suomeen tulee vuosittain noin 4 000.

Balkanilla ihmisoikeusongelma

Tänään ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi raportin Balkanin pakolaistilanteesta. Erityisesti Syyriasta ja Lähi-idästä saapuvat sotaa pakoon lähteneet ihmiset joutuvat ongelmiin Makedoniassa, Serbiassa ja Unkarissa.

Balkaniin saapuvia pakolaisia käytetään Amnestyn mukaan häikäilemättömästi hyväksi ja heitä käännytetään rajoilta tai lasketaan maan läpi muiden maiden hoidettavaksi.

Esimerkiksi Kreikka ohjaa ilman pakolaisstatusta olevia turvapaikanhakijoita Makedonian rajalle ja jättää ihmiset sen jälkeen käytännössä oman onnensa nojaan.

Makedoniassa puolestaan turvapaikanhakijoita kohdellaan erittäin huonosti tai heidät ohjataan edelleen maan läpi EU-rajalle.

Makedonia päätti kesäkuussa, että se helpottaa hieman tulijoiden oloja. Aiemmin pakolaiset saivat ylittää Makedonian rajan vain jalan.

Uuden Suomen toimittaja Teemu Kammonen vieraili alueella kesäkuussa ennen uutta käytäntöä. Skopjen ja Tessalonikin välisen moottoritien laidassa kulki käytännössä katkeamaton jalan liikkuvien pakolaisten jono.

Huhtikuussa 14 pakolaista kuoli onnettomuudessa, jossa juna ajoi radalla kävelleen pakolaisryhmän päälle ilta-aikaan.

Komissio ja EU-maat käsittelevät parhaillaan turvapaikanhakijoiden jakoa jäsenmaiden kesken, jotta Kreikan, Italian ja Espanjan paine helpottaisi.

Sisäministeri Orpo sanoo, että varsinaisia päätöksiä asiasta tehdään tämän viikon lopulla.