Oppositiopuolueissa SDP:stä ja vasemmistoliitosta älähdetään nyt kovin sanoin opiskelijoiden tilanteesta.

Opiskelijat osoittavat mieltään Helsingin yliopistolla ja Helsingin Mariankadulla Orpon hallituksen leikkausaikeita vastaan. Erityisesti kritiikin kohteena on nyt pääministeri Petteri Orpo (kok) itse.

”Vielä ennen vaaleja oppositiojohtaja Orpo linjasi, ettei opintotukeen tulla koskemaan. Puoli vuotta vaaleista ja sanat on pyörretty”, tylyttää SDP:n kansanedustaja Pia Hiltunen tiedotteessaan.

”Petteri Orpo vaalien alla suoraan lupasi, ettei opintotuesta leikata, ja nyt hallitus on tekemässä juuri niin”, kirjoittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Facebookissa.

”Jälleen kerran kokoomus petti koulutuslupauksen”, Andersson syyttää.

”’Koulutus on erityissuojelussa’, julisti kokoomus ennen vaaleja. Vähemmän yllättäen kävi kuitenkin samoin kuin 2015, eli myös tällä kertaa koulutuslupaukset petettiin – ja jälleen todella häikäilemättömästi”, syyttää vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela Instagram-päivityksessään.

Kyse on indeksijäädytyksistä.

”Hallituksen tavoite on säästää opintorahasta jäädyttämällä sen indeksikorotukset”, SDP:n Hiltunen toteaa.

”Opintotuen indeksi jäädytetään koko kaudeksi, mikä leikkaa opiskelijoiden toimeentuloa melkein 300 vuodessa vaalikauden lopussa. Asumistuen leikkaukset ovat vielä pahempia. Noin 40% yleisen asumistuen saajista ovat opiskelijoita. Hallituksen leikkausten seurauksena opiskelijaruokakunnat menettävät keskimäärin 76 euroa kuussa, jotkut siis tätä enemmänkin. Se on todella iso summa pienituloisille opiskelijoille. Vuodessa se tekee keskimäärin 912 euroa per opiskelijakotitalous”, Andersson summaa.

Andersson muistuttaa nykyisen pääministerin Orpon kirjoittaneen ennen eduskuntavaaleja Kokoomusopiskelijoiden ja Kokoomusnuorten kanssa yhteisen kannanoton, jossa he sanovat kokoomuksen haluavan turvata opiskelijoiden toimeentulon.

”Tämä on hävytöntä äänestäjiä kohtaan, mutta myös valtava karhunpalvelus demokratialle”, Andersson tylyttää.

Koskelan mielestä ennen vaaleja julkaistu kirjoitus tekee ”kuviosta erityisen härskin”.

Kokoomuksen Matias Marttinen kuitenkin sanoi Uudelle Suomelle ennen vaaleja, että kokoomus on valmis tarkastelemaan asumistuen ja opintotuen indeksisidonnaisuutta. Marttinen kuitenkin kiisti, että kokoomus esittäisi heikennystä opintotukeen.

Kokoomuksen vaaliohjelmasta syttyi jo helmikuussa kiivas sanasota nimenomaan indeksijarruista.

”Kokoomuksen kasvun kaava tarkoittaisi ansioturvan leikkauksia palkansaajille, indeksijäädytyksiä eläkkeisiin ja leikkauksia asumistukeen. Opintotukeenkin kokoomus esittää heikennyksiä”, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kritisoi tuolloin.

LUE MYÖS: