”Sosiaaliturvan uudistaminen alkaa kreivin aikaan. Suomen sosiaaliturvan passivoiva vaikutus on kauan tunnettu tosiasia. Maallamme ei ole varaa köllöttely-yhteiskuntaan, jossa työkykyiset ja -ikäiset voivat valita jäädä elämään sosiaalituilla. Jokainen ymmärtää, että jos systeemi tarjoaa ilmaista, käytännössä lähes vastikkeetonta rahaa 1100 euroa kuussa, moni siihen mahdollisuuteen tarttuu”, kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman kommentoi tiedotteessaan.

Hän viittaa Iltalehden julkaisemaan Kelan laskelmaan, jonka esimerkkihenkilö on 18-vuotias helsinkiläinen terve ja työtön nuori, joka asuu yksin vuokra-asunnossa, ja kuittaa kuukaudessa vähintään 1100 euron tuet. Potti koostuu työmarkkinatuesta, yleisestä asumistuesta sekä toimeentulotuesta. Vestman kysyy, milloin tästä tuli hyväksyttävää.

Lue lisää:

”On järjetöntä ja väärin, että esimerkiksi ahkeralle tarjoilijalle tai kaupan kassalle, joka nousee joka aamu töihin, saattaa jäädä saman verran käteen kuin sille, joka valitsee jäädä sohvan pohjalle köllöttelemään. Sellaisen valinnan, että terve ihminen jättäytyy oloneuvokseksi elämään toisten rahoilla, ei pitäisi olla mahdollinen saati hyväksyttävä. Työnteon pitää olla aina oleilua kannattavampaa. Antelias sosiaaliturva yhdistettynä korkeaan työn verotukseen on suorastaan myrkyllinen yhdistelmä. Se tuhoaa ahkeruuden kannustimet” Vestman sanoo.

Hän muistuttaa myös työvoimapulasta ja katsoo, että jos sosiaaliturva toimisi kannustavasti, työllisyys olisi huomattavasti korkeampi.

”On myös sosiaalisesti epäoikeudenmukaista syrjäyttää ihmisiä työmarkkinoilta loikoilemaan. Surkea systeemi ei ole näiden ihmisten vika. Työ olisi mitä parhainta sosiaaliturvaa”, Vestman kommentoi.

Vestman kummeksuu lisäksi sosiaaliturvauudistuksen aikataulua, jota hän kuvailee kunnianhimottomaksi. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ilmoitti perjantaina, että valmista pitäisi tulla vuonna 2027.

” Ymmärrän ajatuksen ylihallituskautisesta työstä, mutta aikataulu on liian hidas. Ahkerien Suomella ei ole varaa odottaa kahdeksaa vuotta tiekarttoja ja työryhmiä. Työllisyyden nostaminen on kohtalon kysymys, jotta niistä, jotka aidosti eivät ilman turvaa selviä, on varaa pitää huolta”, Vestman sanoo.

Lue seuraavaksi: