Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tyrmää täysin sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ehdotukseen, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat voitaisiin laittaa palkattomaan työhön kunnille.

Vartiaisen mukaan ehdotus on ”päätön”, ja tuskin edes perustuslain mukainen.

”Työmarkkinoille tuotaisiin siis tyhjästä 5 000 - 10 000 henkilöä, jotka tekisivät töitä lähes ilmaiseksi. Näin luotaisiin todelliset kahden kerroksen työmarkkinat. Suomalainen työvoima tuskin pystyisi kilpailemaan näin edullisen työn kanssa. Kyse ei ole mistään pienestä muutaman kymmenen hengen talkooporukasta. Ehdotus ei ole lainkaan linjassa sen kanssa, että samaan aikaa Rinne vastustaa saatavuusharkinnan poistoa henkilöiltä, joilla on jo TES:n mukainen työpaikka ja työnantaja valmiina”, Vartiainen sanoo tiedotteessaan.

Toinen kysymys on hänen mukaansa osaaminen.

”Kunta-alalla on eittämättä työtä tarjottavana, mutta monet edellyttävät koulutusta ja kielitaitoa. Yksinkertainen toteamus, että suoraan töihin, ei voi toteutua sellaisenaan. Laitetaanko henkilöt töihin esimerkiksi kuntien hoivakoteihin, vai minne? Mitä kunta-alan ammattiliitot tästä tuumaisivat”, Vartiainen kysyy.

Samaa ihmetteli aikaisemmin viikonloppuna kristillisdemokraattien puoluesihteeri ja eduskuntavaaliehdokas Asmo Maanselkä.

”Kunta-alalle laitetaan 10 000 irakilaista nuorta miestä tekemään kuntatöitä ilman kunnon palkkaa? Koulutusta ja töihin, mutta tekemään työtä ilman kunnon palkkaa? Tuskin suomalainen matalapalkkainen työvoima pystyy kilpailemaan edullisuudessa näiden ”ylläpidokseen” töitä tekevien kanssa. Se johtaisi kaksiin työmarkkinoihin, mikä ei liene ay-liikkeen tavoite”, hän totesi.

Lue tarkemmin: Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” –heitto hämmästyttää edelleen: ”Paikkaaminen se vasta meni metsään”

Juhana Vartiainen ehdottaa työllistämistoimien kohdentamista niille, jotka saavat oleskeluluvan.

”Pakkotyö ei toimi ja palkkatyön jatkaminen lainvoimaisen palautuspäätöksen jälkeen kannustaisi viivyttämään paluuta. Turvapaikkajonoista pitäisi kuitenkin voida siirtyä nykyistä selvästi helpommin työperäiseksi maahanmuuttajaksi, jos henkilö on löytänyt laillisen työnantajan tarjoaman työpaikan”, hän ehdottaa.

Antti Rinne sanoi ensin Ylen vaalitentissä torstaina, että ”töihin ja äkkiä”. Perjantaina hän tarkensi Helsingin Sanomille, että lähtökohtana on, että kielteisen päätöksen saanut palautetaan.

”Mutta valtaosa heistä asuu vastaanottokeskuksissa silloin kun eivät ole maan alle paenneet. Minusta olisi oikein, kohtuullista ja myös turvallista, että nämä ihmiset osallistuisivat jollakin positiivisella tavalla meidän yhteiskunnassamme. Esimerkiksi kunnissa on tällä hetkellä paljon työtä, jota kukaan ei tee. Sitä työtä voisi tehdä, kunnes he sitten lähtevät pois. Se ei olisi palkkatyötä, vaan vastiketta ylläpidosta”, Rinne totesi.

Sdp:n puheenjohtajan lausuntoihin tarttui lauantaina myös toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen (kok), joka linjasi Twitterissä Vartiaisen tavoin, että työllistämistoimet järkevä kohdistaa niille, jotka oleskeluluvan saavat.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puuttui Rinteen kommenttiin jo torstain vaalitentissä.

”On käsittämätöntä, jos turvapaikan hakemisesta tulee mahdollisuus tulla Suomen työmarkkinoille. Emme me näin voi sekoittaa järjestelmiä keskenään, Antti hyvä”, hän sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan totesi, että Rinteen esittämällä tavalla kierrettäisiin Suomen työlupajärjestelmää.

Myös Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk) ilmoittivat olevansa Halla-ahon ja Essayahin kanssa samaa mieltä.

Vain Li Andersson (vas) toi esiin tukensa Rinteen ehdotukselle. Hänen mukaansa ”näin toimittiin [vuoteen] 2015 asti, eikä se romuttanut meidän järjestelmää”.

Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä Suomessa, jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja kun he ovat olleet maassa kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan oleskelu ja työnteko Suomessa muuttuu laittomaksi, kun hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Lue myös:

Rinne selventää HS:lle ”töihin ja äkkiä” -heittoaan: ”Työtä voisi tehdä, kunnes sitten lähdetään pois”

Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” -heitto hämmästytti muut puolueet – ”Romuttaa koko järjestelmän”