Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on viime päivinä tyrmännyt useaan otteeseen Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavaileman lain, joka helpottaisi irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä.

STTK julkaisi tänään tuloksia teettämästään kyselystä, jonka vastaajista 65 prosenttia torjuu ajatuksen irtisanomisen helpottamisesta. Palola on viime aikoina vaatinut toistuvasti hallitusta perääntymään lakihankkeesta.

Hallituksesta on väläytelty mahdollisuutta muokata ehdotusta esimerkiksi niin, että laki koskisi vain alle 10 hengen yrityksiä.

”Lopettakaa nyt jo ihmeessä puhe kompromissista tässä asiassa! STTK ei hyväksy lukumäärää – olipa se sitten mikä tahansa – ja vaatii, että hallitus luopuu koko hankkeesta”, Palola tviittasi hiljattain.

Lue lisää: Ministeri Ylellä: Irtisanomislaki voi muuttua – Rajaksi sittenkin 10 työntekijää?

Palola on myös useaan otteeseen nostanut esille hallituksen aiemmat työmarkkinauudistukset, kuten kilpailukykysopimuksen ja aktiivimallin.

”Jo riittää. Hallituksen on luovuttava esityksestään. Irtisanomissuojan heikentämisellä ei luoda luottamusta, mutta luodaan pelkoa ja epäluuloa. Myös riitely, työmarkkinahäiriöt ja karenssit lisääntyisivät”, Palola sanoo tiedotteessa.

STTK:n hallitus on ilmoittanut olevansa hämmästynyt siitä, ”miten jääräpäisesti hallitus haluaa jatkaa palkansaajien työehtojen heikentämistä, vaikka tällä kaudella työllisyyden edistämiseksi on jo tehty useita erittäin kipeitä ratkaisuja”.

”Hallitusta eivät kiinnosta edes asiantuntija-arviot, joiden mukaan irtisanomissuojan heikentäminen pienemmissä yrityksissä ei työllisyyttä paranna. Kyse on hallitustaipaleen loppusuoralla ideologiasta ja pelon luomisesta, ei hyvän työelämän edistämisestä”, Palola kommentoi.

STTK:n liitoista Tehy, Ammattiliitto Pro ja Jyty ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä toimiin, jos irtisanomislaki etenee. Tehy on kertonut voivansa käyttää ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa tai muuta työtaistelutointa. Pro ei ole tarkentanut, mihin toimiin ryhtyisi. Jyty puolestaan väläyttää vuoronvaihto- ja ylityökiellon ohella yli-liukumien käyttökieltoa.

Lue myös:

Suomi jo yleislakon kynnyksellä? – ”Kesälomarahat jäivät saamatta, kuppi meni nurin”

Opettajien protesti ihmetyttää yrittäjiä: ”Mistä näissä operaatioissa todella on kyse?”