Turvapaikkapäätösten pitkät odotusajat kiristävät ilmapiiriä vastaanottokeskuksissa, kertoo Talouselämä.

Hallinto-oikeudet ovat ruuhkaantuneet turvapaikkapäätösten valituksista ja käsittelyajat ovat venyneet jopa kaksivuotisiksi.

– Ahdistuneisuus, hermostuneisuus ja toivottomuus ovat selvästi lisääntyneet vastaanottokeskuksissa, erityisesti syksystä 2016 lähtien, sanoo Suomen Punaisen Ristin kotimaan valmiuden päällikkö Leena­ Kämäräinen Talouselämälle.

Turun puukotusten pääepäilty, tiettävästi 18-vuotias marokkolainen, oli turvapaikanhakija, ja todennäköisesti saanut kielteisen päätöksen.

– Etenkin riskiryhmässä olevat nuoret eli 17–20-vuotiaat tarvitsisivat enemmän aikuisten tukea. He ovat vielä kakaroita kuitenkin. Ryhmäkodit ovat olleet erittäin hyviä, sanoo vastaanottokeskusten arkea tutkinut Jyväskylän yliopiston professori Sari Pöyhönen.

– Pitäisi miettiä, onko vaikkapa 18-vuo­tiaan­ nuoren paikka aikuisten miesten joukossa vastaanottokeskuksessa vai pitäisikö heille miettiä muita järjestelyjä. Siinä on iso riski radikalisoitua, jos joukossa on miehiä, jotka ovat oikeasti kokeneet sisällissodan ja vääryyksiä.

Hän ei usko pikavauhtia puuhatun tiedustelulain olevan ainakaan ainoa viisastenkivi tilanteeseen.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että päätösaikojen venyminen on iso huoli.

– Tämä on se meidän suurin murheen­kryyni, meidän pitäisi saada hurjan paljon prosessia nopeutettua. Lähes kaikki ovat vielä valittaneet hallinto-oikeuteen. Ihmiset ovat liian kauan sellaisessa tilassa, jossa ei ole tulevaisuudennäkymiä, hän sanoo.

Maahanmuuttovirasto on jo selvinnyt omasta hakijaruuhkastaan, TE kertoo. Lue koko juttu: Talouselämä

Lue myös: Paula Risikko: 5300 turvapaikanhakijaa ”kadonnut” Suomessa