SAK vaatii perhevapaamallin uudistamista ja muistuttaa isistä, jotka jäävät nykyisessä järjestelmässä ilman perhe-etuuksia, Talouselämä kertoo.

SAK:n mielestä isän perhevapaa ei vaadi lisää rahaa, vaan uskaliasta uudistamista. SAK kannustaisi isiä perhevapaille tasaamalla vanhempain- ja hoitorahan vanhempien kesken.

Vanhempainvapaalle jää isistä Suomessa vain 1–3 prosenttia ja hoitorahan käyttäjistä isiä oli viime vuonna seitsemän prosenttia. Isyysvapaata käyttää 78 prosenttia isistä. Yhteensä isät käyttävät seitsemän prosenttia perhevapaista, kun Ruotsissa vastaava luku on 25 prosenttia.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa, että uudistukselle on selvä tarve, sillä SAK:n vuoden 2013 työolotutkimuksen mukaan noin joka kolmas isä kokee perhevapaille jäämisen työpaikallaan melko tai erittäin vaikeaksi.

Isänpäivänä SAK haluaa muistuttaa myös niistä isistä, jotka jäävät nykyisessä järjestelmässä ilman perhe-etuuksia jäykkien sääntöjen vuoksi. Esimerkiksi etäisät ja lasta yksin hoitavat yksinhuoltajaisät jäävät vanhempainvapaiden ulkopuolelle.

"Kelan tehtävä ei ole päättää siitä, kuka on lapsen lähimmäinen. Kaikkia perheitä on kohdeltava tasapuolisesti niin, että he saavat vapaasti jaettavakseen saman verran etuuksia", Eloranta painottaa.

SAK:n esittämässä perhevapaamallissa vanhemmat voisivat luovuttaa osan etuuksistaan toiselle huoltajalle tai muulle läheiselle, vain kolmen kuukauden kiintiö on pidettävä itse. Etuuspäiviä voisi myös käyttää yksittäin, puolitettuina sekä lyhyenä tai pitkänä pätkänä.

"Isän kynnys lähteä perhevapaalle laskee, jos etuudet toimivat ylimääräisten vapaapäivien tapaan. Malli sujuvoittaa perheen ja työelämän yhdistämistä."

Lähde: Talouselämä

Lue myös: "800 €/kk 6kk ajan" - uusi esitys pikkulasten vanhemmille

Lue myös: 25-44-vuotiaat naiset pomppaavat esiin kuvassa - "Tämä kuittaisi puolet työllisyystavoitteesta"