Nuoret aikuiset ovat olleet talouskehityksen häviäjiä viimeksi kuluneella vuosikymmenellä, kertoo Talouselämä. Sen sijaan heidän tulojensa kehitystä tulevina vuosikymmeninä on mahdoton ennustaa ja verrata vanhempiin sukupolviin.

Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr) kirjoitti maanantaina Twitterissä, että hänen sukupolvensa on ensimmäinen vanhempiaan köyhempi sukupolvi. Suomelan väitettä ei voi vahvistaa eikä täysin kumotakaan, selviää Talouselämän haastatellessa Suomen Pankin ekonomistia Annika Lindbladia.

Suomen Pankki varoitti vuonna 2016, että ”pitkään jatkunut taantuma uhkaa katkaista sukupolvesta toiseen jatkuneen elintason kasvun Suomessa”. Pankin analyysissä todettiin tuolloin muun muassa, että taloustilanne jättää pysyviä jälkiä kotitalouksien elintasoon monen kanavan kautta. Uusi Suomi kertoi tuolloin nuorten sukupolvien niin sanotusta tuloromahduksesta.

LUE LISÄÄ: Y-sukupolven tuloromahdus: 1980–1995 syntyneiden ”petos” totta Suomessakin

Suomelan väitteen todenperäisyyttä on silti Lindbladin mukaan vaikea arvioida – varsinkin jos tarkoitus on arvioida sukupolven tuloja vauvasta vaariin.

”Kukaan ei tiedä, mikä tilanne on edes 10 vuoden päästä,” Lindblad toteaa.

Suomen talouden kymmenen vuoden heikko kausi näkyy nuorten lompakoissa ja työllisyydessä. Pitkät työttömyyskaudet jättävät myös eläkkeisiin ja täten myöhempään tulotasoon pysyvän loven.

Tilastojen mukaan tulot ovat nousseet kaikissa ikäryhmissä, mutta nuoret ovat heikoimmilla. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tilastoselvityksen mukaan nuorten aikuisten talous on heikentynyt monin tavoin vuoden 2008 jälkeen. ”Alle 35-vuotiaat ovat olleet 2010-luvun häviäjiä”, tiedotteessa todettiin.

Tämä ei silti tarkoita, että nuorten aikuisten ikäryhmä jäisi pysyvästi pienituloiseksi, Lindblad sanoo Talouselämälle. Hän huomauttaa, että Suomen Pankin vuoden 2016 analyysin julkaisemisen jälkeen taloustilanne on kohentunut ja työllisyysaste noussut.

"Tämän datan varassa ei ole syytä povata katastrofia tälle ikäryhmälle”, Lindblad toteaa.

Päivitys klo 13.21: Otsikkoa muokattu. Alkuperäisen otsikon mukaan Suomelan väite olisi saanut osittain tukea. Uusi muotoilu on, että väitettä ei voida todistaa eikä kumota.

LUE MYÖS:

1980–1995 syntyneiden tuloromahdus: Tilastokeskuksen kuva kertoo sen yhdellä silmäyksellä

Uusi karu havainto 1980-1995 syntyneistä suomalaisista: ”Vaikuttaa koko kansakunnan menestykseen”

Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

Guardian: 1980–1995 syntyneet ”petetty” ennennäkemättömällä tavalla – tuloromahdus 7 länsimaassa

Y-sukupolven tuloromahdus totta myös Suomessa