”Meidän pitäisi rajoittaa lentämistä voimakkaasti regulaatioilla ja veroilla”, sanoo energia- ja polttoaineyhtiö ST1:n perustaja ja pääomistaja Mika Anttonen Talouselämän haastattelussa.

Anttosen mukaan ihmisten kulutustottumuksiin on pakko tulla rajuja muutoksia, jos ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa halutaan onnistua. Vapaa markkinatalous ei näitä kulutusmuutoksia saa aikaiseksi.

– On pakko mennä kiellon kautta. On naivia uskoa, että tämän kokoluokan haasteita voi muuten ratkoa, hän sanoo.

Anttosen mielestä esimerkiksi lyhyet lentomatkat voisi kieltää.

– Miksi Pariisista pitää voida lentää Brysseliin? Siinä on hyvä junayhteys. Ei siinä ole mitään muuta järkeä kuin, että ihmiset ovat tottuneet niin tekemään.

Anttosella on muitakin ehdotuksia. Hänen mielestään autot pitäisi suunnitella niin, että ne kulkisivat korkeintaan 120–130 kilometriä tunnissa. Päästöt laskisivat, tiestö kiittäisi ja turvallisuus paranisi, hän perustelee.

– Energiantuottajille pitäisi asettaa mandaatti vähentää fossiilisesti tuotetun energian määrää joka vuosi EU-alueella. Silloin vähenee fossiilinen energia, hän myös ehdottaa.

Anttonen, jonka omaisuudeksi Forbes-lehti arvioi keväällä 1,3 miljardia euroa, käyttää tällä hetkellä rahojaan ST1:n Deep Heat -kokeiluun Espoossa. Espoon maaperään porataan 7-kilometristä reikää, johon tulevaisuudessa päästetään vettä, jonka pitäisi palata vieressä olevasta reiästä kuumana takaisin. Tavoitesyvyydessä, seitsemässä kilometrissä, on lämpöä 115 astetta.

Jos riskihanke onnistuu, se voi Talouselämän mukaan tuottaa hankkeessa mukana olevan Fortumin kaukolämmöstä kymmenyksen Espoossa – päästöttä.

– Kyllähän se nyt jännittää, kun sitä ei ole kukaan koskaan aikaisemmin tehnyt. Tämä on vähän kuin Jules Verne matkalla maapallon keskipisteeseen, Anttonen maalailee.

Hän uskoo, että kokeilu on onnistuessaan mahdollinen ”gamechanger” puhtaan energian tuottamisessa.

Lue koko juttu Talouselämästä.

Lue myös: St1-miljardööri lataa suorat sanat: ”Nyt nyrkkiä pöytään – Sinisilmäiset suomalaiset tekevät kaiken, mitä EU käskee”