Suomen sähköverkot ovat totisesti kansainvälisten suursijoittajien suosiossa, kertoo Talouselämä.

Kansainväliset suursijoittajat kävivät rajun kilpailun Suomen toiseksi suurimmasta sähköverkkoyhtiöstä Eleniasta. Yhtiön kauppahinta velkoineen nousi syksyn kuumina kuukausina lähes 50 prosenttia 3,7 miljardiin euroon.

Elenian ovat ostamassa saksalainen Allianz Capital Partners (ACP) ja australialainen Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), kumpikin 45 prosentin osuudella. Valtion Eläkerahasto (VER) tulee näiden suursijoittajien rinnalle 10 prosentin osuudella.

3,7 miljardin euron summa on hurja, vertaa sitä mihin yrityskauppaan tahansa Euroopassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Elenian kauppa on arvoltaan yksi Euroopan suurimpia infra-alan yrityskauppoja tänä vuonna.

Kauppahinta vaikuttaa suurelta myös verrattuna taannoiseen, Suomea kuohuttaneeseen Caruna-kauppaan . Koko Suomi sävähti, kun maan suurin sähköyhtiö Fortum myi Suomen suurimman sähköverkkoyhtiön joulukuussa 2013 kansainvälisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa.

LUE LISÄÄ: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

LUE MYÖS: Caruna ja Digita - sama yhtiö rahastaa molemmilla

Elenian arvonnousu on ollut nopeaa. Vattenfall myi Suomen sähköyhtiönsä nykyisille omistajille lähes tasan kuusi vuotta sitten. Silloin kauppahinta oli hieman päälle 1,5 miljardia euroa.

Pääomasijoittajat hoitavat sähköverkkoyhtiönsä rahavirtoja tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.

Avainsana on valtava 80–90 prosentin velkavipu, joka taikoo verkkoyhtiöiden liikevoitot verottajan ulottamattomiin, kun jo voitto ennen veroja menee reippaasti miinukselle valtavien korkokustannusten vuoksi. Niin Elenian kuin Carunan omat pääomat ovat miinuksella. Korollista velkaa kummallakin yhtiöllä on vähintään niistä maksetun kauppahinnan verran.

Mutta ei pääomasijoittajia silti kannata demonisoida. Sähköyhtiöiden ylin valvoja, Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi ei ole huolissaan ylikansallisesta omistuksesta.

– Se ei ole ongelma. Kaikki yhtiöt on velvoitettu tekemään tarvittavat investoinnit säävarman verkon rakentamiseen. Siihen ei ole oikotietä, Nurmi sanoo ja korostaa erityisen painokkaasti, että yhtiöistä maksettu kauppahinta ei vaikuta siihen, millä hinnalla verkkoyhtiöt saavat laskuttaa sähkön siirtoa.

– Verkkoyhtiöiden saama kohtuullinen tuotto lasketaan ainoastaan sähköverkon arvosta, jonka virasto laskee aina vuosittain.

Lähde: Talouselämä